Avatar uživatele
Anikitos

Je Platón skutečně jediný autor ve Starověku, který se zmiňuje o Atlantidě?

Kdyby na tom nebylo něco pravdy, proč by si to vůbec vymýšlel a proč by Atlantidu zasazoval do takové doby jako je 9 600 př. n. l. (až v té době se měla potopit, ale měla existovat už dávno předtím).

Nebude to nakonec jako s Trojou, kdy si všichni 2 000 let mysleli, že je to bájné město než ho objevil Heinrich Schliemann, nebo s labyrinthem na Krétě nebo Amazonkami.

I když je pravda, že Platon tím chtěl občanům antického Řecka ukázat co se stane velmocím, které jsou sice mocné, ale pyšné a bezbožné – že nakonec stejně zaniknou. Ale kdyby jim chtěl říct něco takového, nemusel si přece vymýšlet tak obsáhlou storku s detailním popisem Atlantidy,..

P.S. ještě jedna podotázka když už se ptám na ”Bájné města/kontinenty:”
Co si myslíte o Kamelotu a Avalonu? Zakládají se legendy o králi Artušovi (Tristanovi, Isoldě, Merlinovi a spol.) na reálném základu a mohly tyto postavy s jejich městy existovat?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler, Henry1660 před 2152 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Platónovy písemné dialogy Timaios a Kritias, napsané v roce 360 př. n. l., jsou jediným zdrojem informací o Atlantidě. V těchto dialozích odkazuje Platón na vyprávění řeckého státníka Solóna, který se prý vše o Atlantidě dozvěděl při své cestě do Egypta.
Osobně si myslím, že taková nepodložená vyprávění je nutno řadit mezi fantazie, když nejsou k dispozici žádné důkazy. Stejně jako naše báje o praotci Čechovi a Blanických rytířích. Člověk je tvor obdařený velkou fantazií a jsem za to rád. Všechny báje ale z historie vyloučit nelze, jakse říká: nikdy neříkej nikdy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Ano, Platón je jediný. Z jeho popisu však vyplývá, že existenci ostrova pokládal za historicky prokázanou. Ve svých dialozích čtyřikrát zdůraznil, že ostrovní říše není fikcí a že se o ní dověděl od svého dědy. A ten o ní zase slyšel od svého předka Solóna.
Net

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek