Avatar uživatele
Dan007

Je dle zákona přímo ZAKÁZÁNO v supermarketu točit videa a pak je dát na YouTube?

Zajímalo by mě, jestli když sám sebe natočím v supermarketu třeba při prohlížení zboží, tak jestli mi mají právo nakázat, abych to video smazal, nebo ne. Jak je možné, že potravinový inspektor natáčet může a normální člověk ne? Jak to doopravdy je?

Zajímavá 0 před 2426 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Neni to v zákoně zakázáno.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Na veřejně přístupném místě natáčet můžeš. V soukromém prostoru musíš mít souhlas jeho vlastníka nebo provozovatele. Pokud supermarket považuješ za veřejný prostor, klidně natáčej a zveřejňuj. Nesmíš ale porušit právo na ochranu osobnosti, autorský zákon a obchodní tajemství.

Orgány České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy mají pravomoc vyplývající ze zákona si prostory, a zejména porušení povinností prodejce, v jeho provozovně dokumentovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
yuko

Odpovezeno uz bylo. Ale co kdyby na videu byli zachyceni zlodeji, kteri se v supermarketech velmi casto vyskytuji a dokonce by jim bylo do tvare? Taky Te muze zbystrit pri nataceni a rovnou Ti muze bud vytrhnout mobil z ruky a nebo to rovnou schytas.
Priklad – Albert – Z důvodu bezpečnosti, dodržování pořádku, dodržování norem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), z důvodu ochrany nakupujících, ochrany zaměstnanců společnosti Ahold, ochrany majetku společnosti Ahold a jejích zájmů je při pobytu a pohybu v prostorách společnosti Ahold zakázáno:

Chovat se násilným způsobem, používat neslušných výrazů a gest nebo výrazů či jakýchkoliv jiných projevů hanobících rasu, náboženství nebo etnikum, v jejichž důsledku by mohlo dojít k výtržnostem, spáchání trestného činu, popřípadě by se mohly dotknout ostatních osob nacházejících se v prostorách společnosti Ahold.
Fotografovat, natáčet video nebo pořizovat jakékoliv záznamy na mobilní telefony, kamery, fotoaparáty, iPady a další podobná zařízení, a to jak otevřeně, tak skrytě, pokud to nebylo předem písemně povoleno oddělením Risk & Security a PR & Communications (PR) společnosti Ahold.

Zdroj: http://www.al­bert.cz/o-nas/o-spolecnosti/domovni-rad

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Implicitně zakázáno to není. Při natáčení v soukromém prostoru musíš respektovat rozhodnutí majitele.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Jako nevím, mám za sebou školení BOZP+PO a přemýšlím, jak může natáčení videí tohleto ohrozit. Ale odborníci na to asi mají vlastní názor. Na druhou stranu je pochopitelné, že prostě nechcete, aby u vás ve firmě něco natáčeli a pak to umisťovali na internet. Jen bych to neschovával za BOZP.

Avatar uživatele
cynique

Pro inspiraci -
http://magazin­spotrebitele.cz/co-a-koho-lze-fotit-ci-nahravat-bez-souhlasu-i-osoby-v-kine-a-divadle-22-7-2012/

před 2426 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek