Avatar uživatele
Rokio

Je dobré mluvit lehce zpomaleně, pokud toho nevíme u zkoušení tolik?

Za týden budu dělat ústní maturitu. Pokud si vyberu otázku, kde toho tolik vědět nebudu, je dobré mluvit rychlostí např. 80 % až 90 % normální rychlosti, abych tak mluvil delší dobu?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? novvem před 2905 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Tím získáš jenom to, že si porota bude myslet, že jsi mírně retardovaný.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Nemluv moc pomalu, ti, co tě znají si budou myslet, že zdržuješ, a ti, co tě neznají, si budou zase myslet, že jsi „zaostalý“. Prostě vol zlatou střední cestu. Dělej delší pauzy pro nádech.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Nemusíš mluvit dlouho. Stačí na začátku vystihnout a popsat jádro dané otázky, a pak se věnovat konverzaci se zkoušejícím o podružných detailech. Což možná nebude stačit na jedničku, ale na „prospěl“ ano.
Jakožto absolvent několika desítek různých ústních zkoušek, jsem učinil tu zkušenost, že v momentě, kdy zkoušející začne aspoň na chvilku souhlasně přikyvovat a lze pozorovat alespoň lehký náznak spokojenosti v jeho tváři, je zkouška prakticky „v kabeli“. Zpočátku jsem býval spíše příznivcem písemných testů, pro exaktnost jejich hodnocení, ale když jsem pak lépe proniknul do psychologie ústní zkoušky, cítil jsem se tam jako ryba ve vodě. Ústní zkouška je ve skutečnosti velmi zajímavým modelem mezilidské interakce. Namísto chybějící exaktnosti písemných testů, je u ústní zkoušky prostor pro všelijakou mimoverbální komunikaci a student má daleko větší arsenál prostředků, jak dosáhnout uspokojivého výsledku (prolézt). A tak se stává, že ten, kdo kouzlo ústní zkoušky ovládá a příliš se nepřipravuje, dosahuje lepších výsledků než nervózní šprt.
Mluvit zpomaleně bych nedoporučoval. Důležité je zachovat klid, mluvit pevným a jistým hlasem o tom, co vím, protože to, co vím jistě, tak musím taky trochu umět prodat. Na doplňující otázky pak odpovídat po zralém uvážení, ledacos se dá správně vymyslet přímo až na place. Nebát se odpovědět rovnou „nevím“, což působí mnohem lépe než trapné mlčení a hledání odpovědi někde na stropě, za oknem nebo ve zpocených dlaních.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Pri skúške musíš pôsobiť s istotou, že o tom, čo hovoríš, aj niečo vieš. A hlas, mimika, ruky a postoj dokážu veľa prezradiť.
Svojim žiakom so hovorievala: pri odpovedi treba istý hlas, pevné nervy, znalosť témy a byľku šťastia. Vždy musíte zaujať poslucháčov.

dodatok:
Nie kadencia slov, ale znalosť témy je dôležitá pre odpoveď. Zle prispôsobená rýchlosť reči je ako streľba z pištole bez mierenia rýchlosťou guľometu, alebo streľba z raketometu jednotlivými ranami, absolutne k ničomu, minie cieľ…

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek