Avatar uživatele
vall69

Je dobré pořídit si k morčeti králíka?

Mám morče (samce), jsou mu 2 roky. Myslíte, že je dobré k němu pořídit zakrslého králíka (samce/samičku), který má třeba 4 – 5 měsíců?

Zajímavá 0 před 2880 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Samce spíš ne. U samičky neni jisté, jak se budou snášet.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Malina55

Samce ne. Aby morče náhodou nezačalo žárlit a nebyly z toho akorát konflikty.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Morče a králík…

…hrozící nebezpečí anebo velká láska

Určitě víte, že morče a králíka můžete klidně chovat společně. Možná je tak chováte…Nejčastěji jsou to zakrslí králíci, kteří jsou jen o něco větší než dospělé morče a nebo dokonce stejně velcí jako morčátka. Jiné je to ale s jejich kamarády, velkými králíky, kteří jsou většinou chováni na maso…

Velcí králíci (masní) morčatům neublíží rozhodně schválně. Ale takový velký králík se oproti malému morčeti pohybuje poměrně neopatrně. Snadno by mu mohl ublížit například když běží – skáče, mohl by ho zavalit a nebo taky když jí, tak morče k jídlu jen tak nepustí a může ho třeba profackovat svými ostrými drápky a „vypíchnout“ mu například oko.

Pokud spolu chováte morče a králíka od narození je riziko zranění mnohem menší, protože se nemusí seznamovat jako dospělí a prát se například o své teritorium, ale nějaké riziko tady pořád je. Proto musíte dávat pozor, zda se morče s králíkem pere, abyste včas zasáhli a oddělili je.

Rozhodně vás nechci strašit, že jestli chováte velkého králíka a morče, tak je musíte rozdělit, to ne. Jenom chci upozornit, pokud například plánujete koupi králíčka, radši vyberte toho zakrslého. A pozor! pro tuto dvojici či skupinku musíte mít větší klec nebo kotec.

Spousta lidí chová králíky a morčata odděleně a v zimě (pokud je morče chováno venku) ho dávají ke králíkovi do kotce, aby se vzájemně hřáli =o). To je dobrý nápad, ale musíte být opatrní a první chvíle pozorovat, jak se chovají, než si na sebe zvyknou, protože dospělý králík nemusí morčátko vždycky akceptovat…

Vlastní zkušenost: Když byl můj (velký) králík ještě malý, Nelče a Adélce neublížil, jenže rostl a kotec byl pro všechny malý a tak jim občas vlepil facku a taky je nechtěl pouštět ke krmení. Kvůli tomu jsem musela dát holky do jiného kotce, tak měli všichni alespoň svoje soukromí…Chci vám jen říct, že byste měli uvážit, že (velký) králík vyroste, ale zakrslíček zůstane malý..

Zdroj: http://www.zu­zikz.estranky­.cz/clanky/svet-morcat/morce-a-kralik-hrozici-nebezpeci-anebo-velka-laska.html

před 2880 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek