Avatar uživatele
Yggdrasil.

Je dobře možný naučit se psát levou rukou, pokud jste pravák a pravou, pokud jste levák?

Možný to je, důkazem je spoustu přeučených leváků, když se levou psát ve škole nemohlo, ale stojí to třeba víc úsilí? Cítí se ten člověk nějak špatně? Nebo, když je přeučenej levák, má potom tendence zkoušet se naučit psát levou úplně od začátku?
Doplňuji:
Emefej: Co já vím? Ale četla jsem o tom už tolikrát, že není možný, aby to tak nebylo. Prý na to mají někteří učitelé vlastní názory..a leváci se museli přeučovat a psát pravooou

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3639 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zkuste se pročíst odpovědi u otázky

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kdo-kdy-prisel-poprve-s-tim-bohapustym-nesmyslem
Kdo kdy přišel poprvé s tím bohapustým nesmyslem přeučování leváků na praváky?

Osobně jsem přeučený levák, takže levou ruku využívám jen výjimečně při některých pracích.

Naučila jsem se psát i levou, ale jde mně to hůř a pomalu.. Písmo není nějak vzhledné.

Moje známá všechny úkony dělala levou rukou, ale psala pravou. Jen jsem zírala, jak perfektně ovládala levačkou nůž .

Zajímavý článek o tom, že v některých povoláních je třeba používat obě ruce.

Přesto je celá řada povolání, v nichž se levák při práci musí přizpůsobit zcela. Například číšník, aby dostál stolovací etiketě, musí hosty obsluhovat zprava, což je pro leváka motoricky nevýhodné, protože ho to nutí nakročovat druhou nohou, nosit podnos s jídly nebo nápoji na levé ruce a podávat rukou pravou. V neméně nevýhodné situaci se nacházejí všichni leváci, kteří pracují na pracovištích, která jsou ergonomicky uzpůsobena pro lepší využití místa a času při pracovních operacích, které výkonávají praváci. O tom, že takových pracovních míst je bezpočet, není pochyb – přes kuchyně ve školních jídelnách až po velké hotely, pracoviště soustružníků a operátorů různých zařízení, která se ovládají pákami, automatické linky v průmyslových provozech a pokladnách hypermarketů až po další pracoviště, která jsou zařízena se stejnou filozofií.

V některých povoláních jsou však kladeny vysoké nároky na práci obou rukou a jejich součinnost – po řadě hovorů s chirurgy leváky vyplynulo, že současný špičkový chirurg musí dělat jemnou práci rovnocenně oběma rukama, ať pravák nebo levák. Chirurgické nástroje jsou zčásti univerzální, zčásti stranově orientované pro praváky včetně různých druhů nůžek, ale většina operatérů vykonává potřebné zákroky tou rukou a tím nástrojem, který je výhodný a dostupný.

Více zde: http://www.le­vactvi.cz/levak-ucitelem-/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Záleží na tom, jak je leváctví/praváctví výrazné. U lidí, kteří jsou od přírody silně disponováni k upředňostňování jedné ruky, je velmi obtížné zvládnout totéž tou druhou. U lidí, kteří jsou spíše vyrovnaní, to až takový problém nemusí být, ale přirozenost je přirozenost.

Levorukost byla bohužel až do poloviny 20. století společenský problém. Považovala se za vadu a levák v rodině byl její ostudou. Na levoruké děti byl vytvářen nátlak, aby se přeučily, a to nejen slovní a pohlavkovací, ale musely například používat lžíce se kterými se levou rukou nenajíte, držet levou ruku za zády apod. A pokud jim to nešlo, byly trestány a odpírala se jim rodičovská láska. Byly považovány za divné a nepřizpůsobivé. Ve škole se jim vysmívali. Tento trestuhodný přístup často končil u psychických problémů, neuróz, pocitů méněcennosti, přílišné úzkostlivosti a ustrašenosti. K čemu jinému taky můžete dovést děcko, které, když dle stavby své nervové soustavy automaticky a instinktivně sahne po hračce, tak ho přes tu ruku plácnete. Že se k nim naši předkové chovali hloupě a hrubě? K levorukým se prostě chovali tak, jak se dodnes mnozí a mnohde chováme k lidem s tělesným hendikepem, k lidem homosexuálním, transsexuálním, k lidem s poruchou autistického spektra apod. …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
huxa

Ano, je to možné, někomu to dle snáze. Zkus si u večeře prohodit vidličku s nožem a můžeš posoudit sama, jestli se cítíš dobře nebo špatně.

Osobně jsem si ve třetí třídě zlomil pravou ruku, během dvou dnů jsem uměl čitelně psát levačkou, za měsíc jsem se vrátil k pravé ruce a od té doby je mám zhruba stejně „šikovné“, takže mi nedělá problém ani jíst jinou rukou, popř. dělat další drobné věci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Zajímalo by mě, kdy a kde se nesmělo ve škole psát levou rukou?
Doplňuji:
Jsem levák, do 1. třídy jsem šel v roce 1958 a žádné předělávání na praváka jsem nikdy nezažil.

Upravil/a: Emefej

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Preučovanie ľaváka na pravú ruku nebolo ani tak dané príkazom, ale skôr potrebou ovládať pravoruké pomôcky, zariadenia. V škole išlo o spôsob písania. Písať oboma rukami nie je problém, chce to len trochu cviku a dávať pozor, aby sa atrament pri písaní husím brkom nerozmazával po pravosmernom texte. Ale zababrané ruky mali aj praváci.
Je pravda, ža niekedy to šlo až do krajnosti, keď napríklad na telocviku učitelia učili hádzať aj ľavákov pravou rukou a nevedeli pochopiť, ako môžu byť ľaváci taký neškovní. Keď ale potom ľavák „tajne, keď sa učiteľ nedíval“ hodil ľavačkou prekonal všetkých…
V dnešnom svete prevažná časť zariadení a prístrojov je orientovaná na pravú ruku, ale už vyrábajú sa aj pre ľavákov.
Písať oboma rukami nie je problém, chce to len trochu cviku a dávať pozor, aby sa atrament pri písaní husím brkom nerozmazával po pravosmernom texte.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pajkaro

Já si myslím že to možné je.A kolik úsilí tak to záleží na tom jak kdo tou rukou píše.Já jsem třeba levák a nehrnu se do nějakého přeučování..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
arygnoc

Efemej

išiel som do prvej o pár rokov neskôr, a bol som za písanie ľavou rukou bitý – našťastie, iba pár dní, potom otec nafackoval učiteľku ľavačkou a vysvetlil je tak, že i ľavá ruka je niekedy šikovná (dostal za to pokutu 200 Kčs od Národného výboru).

ale – dnes píšem oboma rukami (v podstate od strednej školy), dokonca i zrkadlovo či hore nohami, ako aj kaligraficky.

dnes sa ale toleruje hocijaká výstrenosť, ako je výchova rodičmi oteckami, tak nejaký problém, ťi je niekto ľavák alebo nie, sa asi už ani nerieši (pozor, nepliesť s ľavičiarom).

v tých časoch, keď sa ľaváci preučovali na pravákov, to bol proste pedagogický trend a ľaváctvo sa pokladalo za „defekt“.

ale k otázke:

áno, ľavák sa môže naučiť písať pravou rukou a pravák ľavou.
je to iba otázka cviku, niekomu to ide ľahšie, inému ťažšie.

za tie roky som sa naučil i konzervy otvárať otvárakom pre pravákov, zemiaky lúpem zo zotrvačnosti nožom (už sú „obojručné“ škrabky, viem), skrutkovač tiež držím v ľavej a závity musím vždy skúšať (ľavou).

no niekedy (stále) sranda, byť ľavákom.

před 3639 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

V súčasnosti pri písaní na klávesnici, či tlačítkach mobilu, tabletu je úplne jedno ktorý „šikovnejší“ prst používate.

před 3639 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek