Avatar uživatele
anonym

Je etické říct ženě, že „dneska ti to moc sluší.“, když to nepřímo poukazuje na to, že jindy to není taková sláva?

Je to proto, že kdyby se to řeklo v cizí společnosti nějaké jiné ženě za přítomnosti vlastní manželky ve stylu „Tobě to moc sluší.“, tak by z toho pak mohla podat žádost o rozvod? To slovo „dnes“ tam mám jakýsi výjimečný důvod, který poukazuje manželce to, že tu cizí ženu nebalím, ale jen jí vzdávám poklonu?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, Anikitos před 2618 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ano, je to etické. Pochvalou nikdy neurazíš.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Je to celkem normální – u nás v Evropě. Ale pozor na emancipované Američanky, ty by to mohly brát jako secuální harašení.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Záleží na tom, kdo a kdy to řekne, zda v soukromí, nebo ve větší společosti. Zda muž, nebo žena. U muže je to třeba snaha se zalichotit, žena občas klame v tom smyslu, že chce na sebe upozornit, že je ona lépe oblečená či namalovaná. Jde často o kompliment s určitým podtextem.

Někdy tato slova způsobí „chválené“ rozpaky, protože z nich cítí neupřímnost, to, že druhý dělá ze sebe znalce, ale i možná ho vede snaha druhého „ponížit“, že jindy je jako Popelka.

Dotyční berou „chváleného“ jako zrcadlo, dívají se vlastně sami na sebe. Proto je tato slova či lichotky nutné brát s rezervou, někdy nejsou příjemná.. Myslet si své, ale nepřikládat jim nějaký význam.

Šaty dělají člověka, pokud jde o vnější stránku, ale důležitější je to, co z druhého vyzařuje.

Přece každý má jiný vkus, cítí se dobře v jiném oblečení, obléká se pro sebe. nikoliv pro druhé. I když někdy to tak není – ukázat, že si může dovolit kupovat oblečení v nóbl salónu na rozdíl od jiných.

Ale upřímná chvála potěší, i když třeba v jiném případě než u oblečení.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek