Avatar uživatele
JájsemRaibek

Je hibernace a umělý spánek to samé?

Co se vlastně stane třeba v kosmické lodi, která cestuje ke vzdáleným planetám, pokud se cestovatel (kosmonaut) uloží k hibernaci?
Pokud jsem v nemocnici a uvedou mě do umělého spánku, tak je to něco jiného, nebo je to hibernace?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2824 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

V principu je to to samé. Ale umělý spánek se užívá na dobu nejvýše několika dnů, sci-fi hibernace je na léta i staletí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Hibernace znamená zimní spánek. Ve sci-fi jde o nějaký vymyšlený postup, jak posádku uspat a snížit jeho životní funkce na minimum. Umělý spánek je v podstatě léky navozený útlum centrálního nervového systému, jehož účelem je snášenlivost léčebného postupu u nemocných se selháním základních životních funkcí. Jelikož při hluboké analgosedaci (útlumu vědomí) dochází rovněž k útlumu dechového centra v prodloužené míše, dýchá za pacienty přístroj, tzv. umělá plicní ventilace. Často je také nutná podpora oběhu či funkce ledvin pomocí léků, což se ovšem vždy odvíjí od konkrétního případu a stavu daného pacienta. .

Zdroj: http://www.na­sagel.cz/z-nemocnic/podhorska-nemocnice/1406-umely-spanek.html

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Je to něco jiného. hibernace by kromě toho spánku měla zahrnovat ještě podstatné omezení životních funkcí (snížení teploty, tepové frekvence, dechu,…)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Ve sci-fi se ještě pracuje s pojmem „stáze“. Např. v Červeném trpaslíkovi se používala stáze. Osobně si myslím že nejde o „zmražení“, jak je dole vysvětlováno, ale jen o zpomalení životních funkcí.

http://www.slovnik-cizich-slov.net/staze-1328951712/

Je používáno hlavně ve sci-fi. Jde o „zmražení“ člověka, kterému jsou zpomaleny životní funkce, ale ne však úplně zastaveny. U takovéhoto člověka je zpomaleno stárnutí a proto může přežít tisíce let. Nemůže však takto žít věčně. (Zaslal: Petr)

slovo je odvozeno z řeckého stasis – zastavení, stání:

http://www.le­karske.slovni­ky.cz/pojem/sta­za

  • stáza – zastavení, stání. Např. hemostáza, homeostáza, venostáza řec. stasis stání

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek