Avatar uživatele
dgfdgf

Je každej les a prales tropů a subtropů zároven deštným lesem a pralesem?

Zajímavá 0 před 2532 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Máš dost hokej v pojmech. Za prvé v subtropech žádné lesy nejsou, tam bývají jen pouště a stepi. Dešťné lesy existují jen kolem rovníku. Lesy pak můžou existovat dále jen v mírném pásmu, nebo subpolárním. Pralesy jsou všude, kde se o ně nestará člověk. Jsou i u nás.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Jak už naznačil Kepler, chtělo by to si ujasnit pojmy, protože ty, které zmiňujete v otázce nejsou synonyma, a každý znamená něco malinko jiného.

Les = jakýkoliv souvislý hustý a dostatečně rozlehlý porost s podrosty a faunou a florou typickou pro lesní obasti. Lesy jsou prakticky po celé pevninské části Země s výjimkou pouští a trvale zamrzlých oblastí.

Tropický les = je les v tropickém pásmu, což oblast přibližně kolem rovníku.

Subtropický les = je les v subtropické oblasti, tedy pro ilustraci je to oblast přibližně Severní Afriky, Blízkého Východu, Střední Ameriky a na opačné polokouli je to jižní část Afriky a Austrálie včetně Tasmánie. Subtropy jsou suché, převažují v nich pouště a stepy. Lesů je v této oblasti velice málo, rostliny v nich jsou odolnější, schopné přežít i období sucha a udržovat vodu v kořenech, listech či stromech. Přesto existují. Nejsou to ale deštné lesy.

Prales = je les, který není nebo je jen velmi minimálně ovlivněný člověkem. Stromy v něm rostou bez lidského zásahu, jsou v něm zastoupena všechna věková stádia stromu, nenarušené podrosty, veškeré rostinné i živočišné druhy jsou pokud možno původní. Prales ale nemusí být deštný.

Deštný les a deštný prales jsou v podstatě totéž co tropický.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek