Avatar uživatele
Hrommik

Je kopírování designu webových stránek – ale ne kódu – v ČR legální?

V USA autorské právo chrání projev myšlenky, ne myšlenku samotnou – ve světě webdesignu to znamená, že mohu legálně kompletně okopírovat design webu, pokud si kód, kterým toho docílím, napišu od základu sám. Jak je to ale v ČR?

Na serveru epravo.cz jsem našel tohle:

"Pro pochopení právního rámce tvorby webových stránek by bylo vhodné uvědomit si, že webová stránka se skládá ze dvou hlavích složek: digitálního obsahu tvořeného zvláště textem, grafikou, videoklipy, hudbou atp., zahrnujícího celou řadu předmětů práv k duševnímu vlastnictví; digitální obsah je představován prostřednictvím počítačového programu.

Webová stránka sama o sobě je schopna být předmětem autorskoprávní ochrany, pokud je výsledkem tvořivé duševní činnosti autora. Lze pak uvažovat o díle souborném jako souboru nezávislých děl nebo jiných prvků, kdy způsob výběru nebo uspořádání obsahu je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora (sem lze přiřadit i tzv. databáze ve smyslu autorského zákona) nebo jako dílo kolektivní, na jehož tvorbě se podílí více autorů a pod vedením fyzické nebo právnické osoby, pod jejímž jménem je uváděno na veřejnost, přičemž jednotlivé příspěvky nejsou schopny samostatného užití.

Webové stránky mají vstupní, tzv. domovskou stránku („home page“) s odkazy (hyperlinky) na propojené webové stránky. Autorskoprávní ochrany požívají jak tyto jednotlivé webové stránky tak i jejich celek, protože autorské právo se vztahuje nejenom na dílo dokončené, ale i na jeho jednotlivé vývojové fáze a části.

Z výše uvedeného vyplývá, že pro smluvní tvorbu webových stránek je podstatné, aby jejich vnější vzhled („design“), tj. co uživatel vidí na svém monitoru, byl jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora. Případné nesplnění podmínek autorskoprávní ochrany je předmětem dokazování, platí domněnka autorskoprávní originality. Zde je nutno upozornit, že autorskoprávní ochrana webové stránky jako autorského díla se vztahuje na způsob vyjádření díla, na tvořivé upořádání jejího obsahu, nikoli na obsah samotný."

Znamená to tedy, že v ČR je autorským právem chráněn i samotný design?

Zajímavá 0 před 2797 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

Nejsem právník, ani neznám autorské právo, ale je zcela jisté, že design vždy podléhá ochraně (např. u průmyslového designu tomu tak je), v současné webové tvorbě je vžitý jistý usus, jak mají stránky portálů vypadat (sloupce, umístění reklam záhlaví zápatí), to je volná věc, ale umístění barevnosti a loga, fontů již vytváří design a ten není možné beztrestně používat. viz porovnat portály:

www.seznam.cz (převládá červená barevnost a červené logo S)

www.centrum.cz (převládá modrá barevnost a modré logo Centrum, nebo oranžové C na modrém pozadí)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet