Avatar uživatele
JohnCreek

Je legální mít policejní modrý maják na jízdním kole?

Mít modré výstražné zařízení na autě je bez povolení nelegální. Tyto zákony se však týkají zákonů o motorových vozidlech. Kolo není motorové vozidlo, tudíž zákon neplatí, ne?

Zajímavá 0 před 2601 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Můžeš to mít na kole, ale nesmíš s ním jezdit po veřejných komunikacích. Na veřejné komunikaci je i jezdec na kole účastníkem silničního provozu.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cukrar

Není to legální, je to protizákonné.
Pokud ho nemáte v košíku, jako zavazadlo, či předmět k převozu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Používanie výstražného svetla ustanoveného pre vozidlá s právom prednostnej jazdy na vozidle bez práva prednostnej jazdy (bicyke=vozidlo) je porušenie zákona o cestnej premávke.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

No tak na jízdním kole to asi legální je. Ale ještě jsem neviděl vola, který by si to tam dal.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

Nepokládej, laskavě, své otázky vágně, vyjadřuj se pregnantně, prosím.

Máš-li na mysli české právo, pak odpověď zní takto: mít zvláštní světlo s přerušovaným světlem modré barvy (dále také „světlo“) je legální na jízdní kolo umístit, je legální jej i nějakým způsobem zapojit, zprovoznit, aby šlo uvést v činnost, ale je nelegální, a trestné jako přestupek, světlo použít kdekoli a kdykoli v provozu na pozemních komunikacích, vyjma krajní nouze a nutné obrany.

Zjednodušeně řečeno, každé motorové vozidlo musí být schváleno do provozu jako typ, nebo jednotlivě schváleno. Aby schválení mohlo obdržet, musí splňovat platným právem na ně kladené požadavky, mezi které zejména patří, že ty konstrukční celky, které podléhají schválení, musí být schváleny podle příslušného předpisu Evropské hospodářské komise Organisace spojených národů, nebo mít národní ATEST 8 SD. Zařízení k osvětlování a světelné signalisaci vozidla musí být schváleného provedení vždy, tedy až na některé veterány. Příslušné předpisy, např. u vozidel kategorie M, N a přípojných vozidel za ně předpis č. 48, pak – zjednodušeně řečeno – ustanovují, která zařízení k osvětlování a světelné signalisaci jsou na vozidle povinná, tedy musí být na vozidle namontována, a která na vozidle namontována být nemusí, ale mohu, a všecko ostatní je zakázáno.

Žádné takové ustanovení stran nemotorových vozidel neexistuje. Konstitučně zakotvena je, pro fysické osoby, zásada legální licence, tj. že každý může činit, co platné právo nezakazuje a zároveň nesmí být nucen činit, co platné právo neukládá. Platné právo nezakazuje namontovat na nemotorové vozidlo světlo, tedy ano, samotná montáž je praeter legem, a v souladu se zásadou legální licence legální.

Jinou věcí je jejich užití, tj. uvedení v činnost. Zde je relevantní silniční zákon, respektive ustanovení jeho § 41 odst.10. To zakazuje, komukoli, světlo v silničním provozu užívat neoprávněně, nebo je i jen napodobovat. Tedy zapnutí světla v silničním provozu legální není.

Nesplnění jakékoli povinnosti ukládané účastníku provozu silničním zákonem je přestupkem, přičemž není-li jeho skutková podstata subsumovatelná pod speciální dikci příslušného trestního ustanovení, je tzv. přestupkem zbytkovým, tj. že činec jiným konáním, ale i opomenutím, nesplní nebo poruší povinnost uloženou mu silničním zákonem. Užití světla v silničním provozu, kýmkoli, bez oprávnění je tedy trestné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek