Avatar uživatele
Konan-Pain

Je lepší klec pro potkana koupit nebo předělat starou skříň?

Plánuji 3–5 potkánků, a klece mi přijdou dosti drahé. Navíc jsou hodně malé. Myslela jsem, že bych mohla předělat starou dřevěnou skříň – přibližná výška šířka hloubka v metrech v tomto pořadí = 1,6×1×0,5. Ale prý moc dlouho nevydrží. Jaké zkušenosti a názory na to máte vy?
Doplňuji:
Akvárium nechci už jen z důvodu, že by nemohli šplhat. Navíc jsou o dost dražší než klece.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? mojitek před 4004 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jiný názor

Klec je klec a skříň je skříň.
Potkan je hlodavec, takže se dá logicky předpokládat, že skříň nebude dostatečně trvanlivá.
Klec bude tak velká, jak velkou koupíš.
Doplňuji:
Skříň nebo akvárka se navíc špatně větrají a takový větší chov, jaký plánuješ, ten dovede už pěkně zapáchat!

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mojitek

Odpoveď byla označena jako užitečná

Mám zkušenost - skříň moc dlouho nevydrží a lepší je klec

tak nevím jestli ti co odpovídali mají vůbec nějaké zkušenosti s chovem potkánků.Tak za prvé: potkani ani náhodou nesmrdí na rozdíl od koček atd.(jsou 8 krát čistotnější).Smrdět můžou maximálně tak výkaly,ale když to budete pravidelně čistit,stačí jednou týdně,tak o nich ani nebudete vědět.Jinak akvárko vůbec nepořizujtestačí aby bylo trochu teplo a potkani budou jak ve výhni.Skříň Vám rozkoušou za chvilku(prokoušou i zeď),na to vemte jed. Dejte se do pátrání a pořiďte jim klec několikapatro­vou,ale dráty by neměly být víc jak 1 cm od sebe vzdáleny kvůli jejich bezpečnosti.Pokud si pořídíte mix holky a kluky ,tak vykastrovat nebo jich budete mít za chvíli x násobek,a je jedno jestli to jsou sourozenci.Věnujte se jim od mala a uvidíte,že se Vám to stonásobně vrátí.Ps: momentálně mám 3 slečny,tak vím o čem píšu..

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Konan-Pain Nahlásit


Avatar uživatele
Lucijej

Jiný názor

Ta skříň není moc dobrý nápad. Jak už zmínil Braník – udržování čistoty bude náročnější, navíc hrozí, že ji rozkoušou (časem i masív).
Navíc její rozměry stačí max. pro tři kusy. Taky počítej s tím, že čím větší grupu budeš mít, tím hůř se budou ochočovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Jiný názor

Doplňuji:
Předělat tu skříň by mohlo být zajímavé (předpokládám jedna strana polootevřená a nadělat patra by mohlo dát dost prostoru na hraní), Ale budeš muset dát bacha na podlahu, aby se nepromočila, pak je otázka čím bylo dřevo napuštěno/natřeno a ještě je tu riziko, že se prohryžou (naše potkanice byla úspěšná spíš s čalouněním, než s dřevěnou konstrukcí, ale také nikdy nebyla v dřevěné konstrukci zavřená)

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Braník

Jiný názor

Doplňuji:
Nebylo by lepší třeba větší akvárium?než předělávat skřín?jelikož výkaly budete těžko ze dna skříně čistit a skřín bude dost vlhká.S klecí pro potkany zkušenost nemám.

Upravil/a: Braník

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Nemám zkušenost - myslím, že je lepší klec

Doplňuji:
Klec nebo akvárium.

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kamila44444

Jiný názor

Doplňuji:
Doporučuji akvárium! Ale když už, tak klec. Skříň bude za chvíli ohlodaná, bude tam tma a nebude tolik větrat :)

Upravil/a: kamila44444

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Badbora

Navzdory odlišným názorům jiných mohu z vlastní zkušenosti říct že mám naprosto obyčejnou skříň, z ní vyrobenou klec v ní dva potkaní kluky doma cca 4–5 měsíců a ani jednoho nenapadlo jí zatím ochutnat myslím že tak inteligentní zvíře jako je potkan je schopný uvědomit si že zde bydlí je to jeho domov a není důvod proč si ho ničit, upravovat k obrazu svému to ano a často ale ničit ne. Starší si dokonce uklízí pamlsky do misky s jídlem a je to moc roztomilé.

před 2795 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mojitek

Kdybyste se potřebovala na cokoliv ohledně chovu zeptat tak se klidně ptejte.

před 4004 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

mochitek: jsem ráda když se chcete věnovat této odpovědi, protože u nás jsme chovali potkany ve velkém „jen“ jako krmení pro plazy. To neznamená, že by byl jejich chov nějak odbýván (možná ve velkém je tomu právě naopak), ale chov ve skříni se mi nějak nepozdává. V akvárku také. Tím, že takový chov může zapáchat jsem měla samozřejmě na mysli zapařené, špatně větratelné ubykace. Zaujala mě ta statistika. Kočka že je 8× méně čistotnější než potkan? Kdo to měřil? Bez urážky, to mě pobavilo 🙂

před 4004 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mojitek

Tak teď Vám už neřeknu ze kterých zdrojů to mám,už je to dávno co jsem potřeboval nějaké informace o potkanech.Tohle bylo z nějaké odborné knížky věnující se této problematice,a musím říct,že to o čistotě nebylo jen od jednoho autora,není to vytažené z rukávu.Mimoto jsem s nima neustále v kontaktu a vidím jak často se myjí(olizují nebo hupsnou do vody a myjí se takhle,Opravdu je to každou chvilku,prakticky jestli nespí tak se pořád myjí).Než jsem je začal chovat,tak jsem měl o nich úplně zcestné informace-smrdí to,je to agresivní,je to malý a hloupý,prostě nějaký špinavý potkan,který zahnán do kouta skočí a zakousne se-takovýhle nesmysly.Aspoň tohle si většina lidí o nich myslí.Opak toho všeho je pravdou.Něco podobného asi jako pitbulové,rot­vajleři""bojo­vá plemena""… atd jsou zlí…blbost.Mě to neuráží,ale tyhle a jiný věci se lze dozvědět jen když se jim budete plně věnovat.

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Můj syn se potkanům (měl postupně tři ochočené) hodně věnoval a je pravda, že slyšeli na jméno, pouštěl je venku navolno, chodili s ním do školy (tajně) a opravdu byli čistotní. Ono je těch předsudků okolo různých zvířat hodně, ale bohužel často jsou zavádějící informace
i v tzv. odborné literatuře. Někdy je to špatným překladem z cizího jazyka někdy neznalostí autora. Nejlepší pro začátečníka je najít si někoho vhodného s dostatkem vlastních zkušeností a okoukat co se dá. Také je asi velký rozdíl mezi chovem „domácích mazlíčků“-potkanů a velkochovem potkanů
pro krmné účely. Já do té naší „myšárny“ chodila nerada, nelíbí se mi když jsou zvířata(jakákoliv) brána téměř jako věc. Všechny velkochovy by potřebovaly legislativně ošetřit. Zpřísnit podmínky pro chovaná zvířata v takových velkoprodukcích. Chápu, že to bez nich nejde, ale trochu lepší přístup lze zajistit vždycky. Je to všechno o přístupu a ochotě snížit svoje zisky za každou cenu, (mnohdy i za cenu utrpení zvířat).
Proto se já teď dost angažuji proti množírnám psů bez pp a vlastní chov molossů jsem mírně omezila jen na jedno plemeno(když nepočítám tři malé JRT) . Ale to jsme se dostali od potkánků úplně jinam. Jen jsem chtěla vyjádřit, že předsudky panují všude a když se něco dělá poctivě a se zájmem,bez ohledu na čas, je to úplně jiná káva. A taky hodně starostí i radostí.

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mojitek

nemůžu nic jiného než souhlasit..

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

🙂

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

nevím, ale mám kocourka ten nesmrdí,
měla jsem i potkánka a ten taky nesmrděl,
čičák se myje stejně do čisťounka a bělounka,
jako ten potkánek, ale přikláním se k názoru Lucilej, že skříň je absolutně nevhodná z důvodu rozkousání to by mě totiž nikdy ani nenapadlo pořídila bych pro ně terárium, jako pro myšky,
ve zverimexu je mívají taky ve skříni ??
to jsem je tam nikdy neviděla krutibrko ..
a že tam chodím dost často, když jsem měla
hroznýše spořádal myšek a potkanů hodně, ale
Pepíka nee to byl můj miláček ochočenej :)

před 4003 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Konan-Pain

Když se podíváte na internet – je tam hooodně skříňových klecí. A vypadá to lépe, mají tam více místa a je to mnohem levnější.

před 4002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mojitek

i kdyby ta dřevěná klec byla z toho nejtvrdšího dřeva tak vydrží odhaduju tak týden,dva.Stojí ti to za to? Kup a vyzkoušej…

před 4002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Na internetu je spoustu věcí, ale ne vždy použitelných nebo vhodných. Ptala ses, zkušení ti odpověděli, tak co řešíš? V tvojí „anketě“ PRO skříň nikdo z odpovídajících nehlasoval. Když nechceš slyšet na jiný názor, tak se neptej!

před 4002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Konan-Pain

Mojitek: To byla reakce na Bohemica, ne na vás :) Poté co jsem si přečetla vaší odpověď tak jim jí nedám :) A navíc jsem to nemyslela zle…
Bohemica: Upřímně, většina rad odkazovala na terárium či akvárium. Žádný zkušený člověk by rozhodně neodkazoval na něco takového pro zvíře, které přirozeně šplhá. Jediný kdo napsal normální odpověď je Mojitek. A jestliže berete jako vzor zverimex, kde se zvířata snad ani nenažerou pro ně přirozené stravy a mnohá se neotočí, tak to ta vaše zvířata lituji. A navíc, co tak z vaší reakce na Mojitka (ta před mojí) vyčtu je to, že jste chovala pouze jednoho? Jen by mne zajímalo zda v jedné kleci jste měla pouze jednoho…

před 4002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mojitek

jj,to je v pohodě.Svýho prvního potkánka jsem měl v akvárku,ale to jsem zkušenosti ještě neměl,byla to blbost prostě.Akvárko letělo do popelnice.Svoji 4 patrovou klec jsem koupil kdesi v supermarketu za 1 tisíc,ale ty dráty se pohybovaly,tak jsem to musel trošku zpevnitjiným drátem,a už mi slouží xxx let.Počítejte že klec bude stát tak 1.500,– alespoň,ale vzhledem k tomu,že potkani jsou nenáročná stvoření ,tak strava atd Vás vyjde na hubičku.Jestli můžu něco poradit,tak jako podestýlku nedávejte ani seno ani piliny/hobliny­.Kupte normální 5 nebo 10 kg pytel kočkolitu(stelivo pro kočky).Zamezte přístupu do tohoto nejspodnějšího patra aby tam prostě neměli potkani přístup do výkalů atd.Já mám místo klasického pítka jednoduše popelník a vodu dávám do něj.Pokud je teplo tak vyměnuju vodu častějš.NJako základ krmivo dávám ovesné vločky-čisté,bez čehokoliv a jakio vitamíny přidám sem tam vitamíny pro činčily(krmivo pro potkany co je k dostání v obchodech se mi neosvědčilo).Pot­kani jsou sice všežravci,ale lidské jídlo jim dávajte jen max tak 2 krát do týdne,vovšem nikdy kořeněné nebo moc studené nebo naopak teplé).Mléko nebo čokoládu jim rozhodně nedávejte-po tom by se sice utloukli ,ale čokláda je pro zvířata něco jako jed,tak na to pozor.Nedávejte jim měkký chleba nebo pečivo,jenom hodně tvrdý chleba na chroupání a na broušení zoubků.Budte s nima v kontaktu pořád a oplatí Vám to..

před 4001 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek