Avatar uživatele
postcd

Je lepší otočit propan-butanovou bombu vzhůru nohama, aby vývod byl dole?

Je lepší bombu obrátit vzhůru nohama, aby vývod byl dole, aby se plyn lépe spotřeboval úplně s co nejkratší dobou, kdy plamen na vařiči skomírá?

PS: prosím z jakého důvodu se plamen více na nějakou dobu rozhoří, když se s bombou zahýbe/zamíchá? Nejde tam hlavně o tlak v té bombě a vedení. Tlak přece neměním?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2953 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

V bombě je PB pod tlakem v kapalném stavu a nad hladinou v plynném. Odběrem plynu tlak snižuješ, což okamžitě vyvolá odpařování dalšího plynu. Otočení vzhůru nohama vřele nedoporučuji, páč bys vyvolal efekt plamenometu (stříkající a hořící kapalina), takže bys asi celkem spolehlivě vyhořel. PB se spotřebuje téměř beze zbytku, i když je bomba v normální poloze. Zamícháním přechodně zvýšíš vývoj plynu, ale pak se vše hned vrátí do původnho stavu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

co se týká zahýbáním , tak si myslím , že to má něco společného s obsahem vody, který v láhvi je. samozřejmě by tam být neměla, ale bývá

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Otočit nepomůže. Poslední zbytky plynu dostaneš, když se láhev zahřeje. Pokud máš tu možnost, dej ji na sluníčko. Zahřívat plamenem neni vhodné.
Plyn je v obalu tekutý, až přejde do plynného stavu, dostává se hadicí ke spotřebiči.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek