Avatar uživatele
Rokio

Je morální pomoci při psaní písemné práce kamarádce, které hrozí propadnutí z daného předmětu?

Moje spolužačka, se kterou mám dobrý vztah, mě požádala o pomoc v průběhu psaní písemné práce. Já jsem ji pomohl vyřešit dva příklady a zajistil ji tak trojku.

Je tento čin morální? Vždyť jsem pomohl slabšímu (v daném předmětu), a to i přes riziko postihu i pro moji osobu.

poznámka: NEDOPUSTIL JSEM SE PODVODU. Podvod je, když někdo porušením pravidel získá pro sebe nějakou výhodu a poškodí tak ostatní.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1, jirka F před 2712 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Záleží na tom, jakým způsobem jste jí pomohl. Vypočítal příklady, nebo jen naťukl? Morální je pomoct, ale bez PODVÁDÉNÍ.

Vaše kamarádka i vy byste měli mít na paměti. Neopisujte, nešvindlujte a nepodvádějte!

Vy jste pomohl kamarádce k získání lepší známky, ale nikoliv k získání vědomostí. Vždy nebude mít někoho za zády, aby jií napověděl, jak má postupovat, bude se muset spoléhat jen na sebe.

Poskytl jste jí tzv. medvědí službu, známku získala zřejmě podvodem. Měla odevzdat písemku s příklady, které zvládla. Látku se může doučit, s tím jste ji mohl poradit, pak by požádala vyučujícího o přezkoušení, že se látku doučila.

Šlo spolužačce o to, aby něco uměla, nebo aby získala lepší známku za neznalost?
--

Neuvědomujete si, že jde o Vaše PODVÁDĚNÍ z pohledu morálního, vašeho svědomí, kromě toho jste porušil pravidla školní disciplíny, nečestného chování. Vytvořil jste si „škraloup“ na duši.

Je rozdíl mezi slovy podvod (podvést) – z toho máte užitek, a slovem podvádění (podvádět, nemusíte mít vy užitek, ale někdo jiný, podváděli jste oba učitele. Do tto kategorie patří opisování.

Stalo se, nemůžete změnit, ale nad svým jednáním se zamyslete.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Nic si nenalhávej!

Pomoci spolužačce ke spáchání podvodu
je stejně nemorální, jako podvádět sám…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Záleží jak jsi pomohl. Pokud jsi poradil a ona počítala sama, tak je to v pořádku. Pokud jsi počítal ty, jde o podvod vás obou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pentomino

Podle mě to morální je. Ale nebezpečné. Je to něco jako podat hladovému vězňovi rohlík.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Ne. Opisovat a napovídat se nemá. Pokud jsi chtěl spolužačce pomoci, tak jsi jí látku mohl vysvětlit mimo vyučování a známku by si jistě zlepšila.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no, tak za nás měli kouli oba dva, co PODVÁDĚLI, jelikož tím, že jsi ji pomohl, jsi znehodnotil objektivní hodnocení jejích znalostí a otázkou je, jestli toto tvé chování nebylo učiněno za účelem nějakých jiných nemateriálových plnění, pak by se mohlo jednat i o zneužití člověka v tísni, jedná-li se o mladistvou, bejvaj sazby většinou dvojnásobné …

… „Podvod je, když někdo porušením pravidel získá pro sebe nějakou výhodu a poškodí tak ostatní.“ je blbost, kde jsi na to přišel, podvod je podvodný jednání, a je jedno, jestli zněj má někdo zisk, či ne … proboha, co vás v tej škole učej … todle už jsme věděli jako jiskry …

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Jo, ale možná jsi pomohl další nekvalifikované osobě která bude jednou zastávat funkci na kterou nebude mít a budou na to ostatní doplácet :) Tak jak bohužel dnes vidíme např. inženýr nebo stavby vedoucí viděl že most se podkopává ale nepřišlo mu divné na něj pustit bagr, výsledek? několik mrtvých.atd. atd. Denně vidíme ve zprávách nemyslící počiny těchto takzvaně kvalifikovaných nebo študovaných.

Upravil/a: bububabu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek