Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Je možno nabíjet baterii tabletu přímo a ne přes USB?

U tabletu je poškozena napájecí a datová zásuvka USB micro-vylomena. Mám technický problém, do desky, na „vlasové“ spoje, napájet novou USB. Napadlo mne však náhradní a technicky schůdné řešení. Jde mi hlavně o nabíjení baterie, datové napojení by bylo možno „oželet“. Eventuální komunikaci, mezi tabletem a NB bych řešil, v nutných případech, pomocí SD karty. Takže mi jde o to: když připojím nabíječku 5V přímo na vývodní vodiče u elektroniky baterie (vývod přímo do systému-na zásuvku, ne přímo na fyzické vývody baterie), zřejmě by šlo do systému celých cca 5V z nabíječky a to by mohlo systém, řešený na napájecí napětí 3,7V poškodit. Nebo ne? Ale, pokud bych po dobu nabíjení, odpojil přívod do systému, přerušením potenciálu +, mohla by se, podle mne, baterie nabíjet přímo. Nebyl by sice možný provoz tabletu při zapojené nabíječce, ale baterie by se mohla nabít. Po odpojení nabíječky a zpětném propojení potenciálu + z baterie na systém, by měl tablet opět bez problému, na baterii,fungovat. Přerušení potenciálu + bych řešil konektorem s vypínacím kontaktem (mono sluchátkovým). Bylo by toto náhradní řešení reálné, aby mohl být tablet používán a ne zrušen kvůli této „banální“ závadě? Je má úvaha a toto řešení možné? A ještě drobný dotaz. Je možno datově spojit tablet s NB pomocí HDMI, které je v pořádku? To jaksi nevím. Koumáci, co na to? Za reakci děkuji.
P.S. Upozorňuji, že původní USB micro bylo z tišťáku VYLOMENO !
Další má upřesnění a reakce, na, zatím uvedené odpovědi, viz. příspěvky do diskuze. Všem, za případné další odpovědi a příspěvky do diskuze, moc děkuji. Vím, že jde poměrně o složitější otázku, ne „jak vám dupou králíci“, ale za konzultaci jsem velmi vděčný. 🙂

Zajímavá 0 před 2665 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
ferdysek

Pouzit jiny konektor asi projde ale rozhodne bych ho nezapojoval jinam naz na stejny uzel jako byl puvodni konektor jestli elektronika za regulaci prezije 5V je otazka (ja si vsadim ze ne ale neprekvapi me kdyz jo) ale baterie s tim bude mit problem na 100% krome toho bys musel vyresit balancovani clanku. Napada me vykuchat (nikoliv odpajet ale rozstrihat prip. rozbrousit) soucasny konektor a napajet privod k nahradnimu konektoru do nej.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Zdroj 5V není možné připojit na baterii. Nenabíjí se přímo z USB. Bylo by sice možné ho připojit jinam před stabilizáror, konektor je ale možné opravit, takže je to zbytečné. Přes HDMI je možné přenášet jen multimediální data.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Tak jsem dal na rady všech. Nakonec jsem zabudoval jiný konektor (mono sluchátkový jack 3,5mm), vlepil do jiného, vhodného, místa v tabletu „mamutem“.
Potenciál + se mi podařilo naletovat na původní + bod, průměru cca 0.7 mm, u bývalého USB. Regulovanou mikropáječkou, s vyrobeným hrotem z CU drátu, o síle 1,5mm, zbroušeného do špičky. Potenciál – jsem přiletoval přímo u baterie (s tím nebyl žádný problém). A funguje to OK. Včetně indikace nabíjení ledkou. Uvádím pro někoho, kdo by měl podobný problém.

před 2660 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

ferdysek-bohužel, asi jsi si nepřečetl dotaz lépe. Hned v úvodu jsem uvedl, že původní USB micro byla vylomena. A napojení na původní body, v tišťáku, je 0,7 mm. Jinak můj oponentní názor k možnosti nabíjení baterie v navrhovaném místě, který Ty i Hlada vylučujete a zdůvodnění navrhovaného náhradního řešení, proti názoru Tvému i Hladovu, je uveden i s argumenty v mém prvním příspěvku v diskuzi. Jinak za reakci rovněž děkuji. Asi mi nezbyde, než to vyzkoušet, včetně potřebných měření nabíjecích parametrů, proudu, napětí a reakce na úplné nabití (s porovnáním s měřenými parametry při nabíjení přes originální USB, na třetím, mém, zatím dobrém, stejném tabletu). Dva předchozí, u nichž bylo toto USB ulomeno, „odrovnaly“ svou nezodpovědnou obsluhou mé vnučky. No zkrátka děcka. Pár facek málo. 🙂

před 2665 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hlada

Vylomený konektor je možné odpájet jakoukoli páječkou, přejet odsávací licnou a připájet nový. V krajním prípadě vyvést USB z jiných bodů na kabelovou zásuvku. Přivádět tvrdých 5V jinam je hazrd se zdravím, pokud tam je Li-Ion baterie.

před 2665 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Seznam.cz-bohužel se zatím nikdo další neozval. U čela baterie je páseček s „nějakou“ elektronikou. Na ten pásek je připojena baterie (2 ks placek Li-ion paralelně) a z toho pásečku je 5 drátů do zásuvečky systému tabletu (2× červený +, 2×černý, vždy oba paralelně a bílý-jeho funkci zatím neznám). Ale baterie mobilů a foťáků mají rovněž 3 vývody +/- a ○ nebo T v ○ a běžně je nabíjím, pokud je potřeba, pomocí mobilové nabíječky po napojení pouze + a -.
Co se týče té opravy v tišťáku, vidím to sice hodinářským kukátkem dobře, ale jak provést propájení v těch desetinách mm zatím nevím. Bylo mi už i raděno, použití odsávací šňůrky na odsátí cínu, pak Flux a mikropájku. Přemostění?-to je utopie. 1 x jsem to vše zkusil, ale nepovedlo se. Proto uvažuji o reálnějším řešení, dle dotazu.
Jinak na datovém spojení přes WiFi, to mě nenapadlo, asi taky dobrý nápad. Za něj díky.
Co se týká narážek na trolla z Univerzity Masaryka a Dudu a Quentoše, to jsem trochu nepochopil. Ale nikdo asi nezná a neumí vše.
Teď ještě se ozval Hlada-proč by nebylo možné? Nabíjím je tak běžně(viz výše). A oprava toho konektoru, rovněž viz výše, zatím pro mne nereálné. Pokud víš jak na to, popiš. Pochopitelně by to bylo nejlepší. Ta USB-čka mám, odsávačku, odsávací knot, flux, mikropájku s hrotem 0,5mm, ale zatím nejsem schopen to realizovat. Vidět ne to přes kukátko 20× vidím, ale provést to, zatím, nedokážu.
Za upřesnění možnosti využití HDMI děkuji. A děkuji Vám oběma za reakci na můj dotaz. Jiří 🙂

před 2665 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Seznam.cz

zatím přináším odkaz https://play.go­ogle.com/store/ap­ps/details?id=com­.eonsoft.Tethe­ringV2
klíčové slovo je tethering.
Tak nabíjení mimo přístroj je běžné, u tabletu nepraktické.
Ani za pomoci mikroskopu nejsem schopen letovat tak drobné spoje, už jsem to zkoušel.

před 2664 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek