Avatar uživatele
Mike78

Je možné i toto odpustit? Dokážete to?

Čau lidičky,

dostal jsem se do ne zrovna zábavného rozhovoru a od té doby mi to tak trošku leží v hlavě. Je jasné,že jsou různá náboženství atd., ale i tak se musím optat.

Nebudu to dlouze rozepisovat a přejdu rovnou k věci.

Ve vedeném rozhovoru, který mě uváděl do „zajímavých“ situací a pocitů, zaznělo, že odpouštět se musí a to i v případě, že by někdo násilně zavraždil někoho z vašich nejmilejších. Ne hned,ale po čase by se mu mělo dostat odpuštění z vaší strany, tedy že vy samy odpustíte třeba i to, že vrah vám zabije matku,ženu,ses­tru,bratra nebo dítě.

Já bych odpustit zkrátka nedokázal a to ani na smrtelné posteli, ale jak to vidíte vy?
Odpustili by jste?

Neřešme tu prosím náboženství, nebo morbidnost tohoto příspěvku. ;)

Díky za názory ;)

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2562 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ne...V žádném případě

Nesprávně sestavená anketa – chybí Jiná odpověď.
Takže volím jednu z možností.

Zase to nešťastné kdyby… co byste … kdyby mě na své smrtelné postelí vrah požádal o odpuštění, uznal svou vinu, „odpusil“ sám sobě, zvažovala bych. Je to jediná možnost, právě v tuto chvíli,už další nebude, i když způsobil způsobil velkou bolest, ztrátu nejde nahradit, je to opravdu těžké … Zmírnit jeho třeba bolestné umírání, Zaslouží si to?

Dá se vražda vůbec odpustit? Kdo jediný by mohl odpustit, je už mrtvý.

Nevím. Není to tedy jednoznačné, záleží na okolnostech. Jisté je jen to, že se nedá zapomenout a není možné to změnit.

Nejsem pro mstu, tedy oko za oko…, Mrtvého to nevrátí a být sám vrahem, znamená stát se nemorálním a ublížit blízkým ještě víc… a jediné řešení považuji spravedlivý rozsudek soudu …

Odpustila jsem lidem, kteří mně hodně ublížili. Jenže to neznamená, že schvaluji jejich chování a že jim věřím a znova s nimi začnu „kamarádit“. Odpouštím kvůli tomu, abych minulost mohla hodit za hlavu a jít dál.

Věřím v zákon karmy, tedy odplaty, že se dotyčným vše vrátí – jde o zákon příčiny a následku, zákon rovnováhy, zákon akce a reakce.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ne...V žádném případě

Vraždu odpustit bych nedokázal, možná ani menší věci. Nebudu přece podporovat a povzbuzovat zločince, za všechno se musí platit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ne...V žádném případě

Anketa je zmatená. V těchto věcech nelze vidět věci černobíle. Záleží na tom, jak se v dané chvíli člověk cítí, jaké okolnosti a životní útrapy ho doprovázeli. Kromě toho, nikdo z nás nedokáže odhadnout, jak by se zachoval v krizové situaci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sarrow

Ne...V žádném případě

Tím bych pouze znehodnotil lásku ke svým blízkým, sám bych se pak cítil jako zrůda…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Nemohu zvolit vhodnou odpověď:
Nevím. Za lidský život se může změnit spousta věcí. A pod toto heslo se může skrýt spousta „odstínů“. Ono nejde jen o to poskytnout nějaké „odpuštění“ viníkovi, ale také o to nějakým způsobem danou věc uzavřít na své straně a žít dál…

před 2562 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek