Avatar uživatele
Hakunamatata

Je možné mít jednu skrkavku?

Když někdo dostane skrkavku, dostane jich do těla obvykle jednu nebo více? Pokud by se do těla dostala jen jedna, tudíž by se neměla jak množit, dospěla by a uhynula? Jak velká je pravdepodobnost, ze by byla nákaza jen jednou skrkavkou?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? autacek před 3944 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
autacek

Vývojový cyklus škrkavky

Nejdříve vznikají oplozená vajíčka, která se dostanou z těla jedince ven výkaly.

Samice vyprodukuje asi 200000 vajíček za den. Po opuštění těla se ve vajíčku vyvine larva (to trvá asi 2 až 3 týdny) a poté se vajíčko stává infekční.

Následuje pozření infekčních vajíček člověkem (většinou kvůli nedostatečné hygieně), larva škrkavky putuje do žaludku,odkud proniká do krevního oběhu.

Larva škrkavky se dostává krevním oběhem do plic, kde vyvolá kašel a způsobí vykašlání hlenu, který se při spolknutí opět dostává do žaludku. V plicích larva zůstává asi 1–2 týdny. Zpět do žaludku se dostává ve 3. týdnu nákazy.

V poslední fázi se larvy dostávají do tenkého střeva, kde pohlavně dospívají.

Dospělý jedinec se dožívá 1–2 let.

Domnívám se, že je zcela vyloučeno pozřít z toho množství vyprodukovaných vajíček pouze jeno, navíc dle všeho plyne, že k dalšímu množení již ve střevě nedochází ale fatální paseku napáchají již stávající jedinci. (byť by to byl jedinec jen jeden, tak 10–30 cm nenažraná potvora v těle je myslím docela dost..)
Doplňuji:
Omlovám se, k množení případně dochází ale vajíčka jsou extrahována ven výkaly… ;)

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Protože jsem toxokarózou infikovaný. Mohu do toho trochu vnést světlo. Pokud spolkneš jedno vajíčko ( malá pravděpodobnost) Budeš hostitelem jedné larvy škrkavky. V lidském těle vývoj larvy do konečného stadia neproběhne. Zůstávají pouze larvy. Proto se to jmenuje larvární toxokaróza, dělí se na psí a kočičí formu ( laboratoř to dokáže rozpoznat)..
Podle toho kam se larva dostane je toxokaroza orgánová ( nejčastěji játra), plicní, oční a dostat se může i do mozku. Larvy mohou žít v těle mnoho let a mohou klidně poškodit i oční nerv a člověk oslepne. Pokud za tu dlouhou dobu se larvám nepodaří v těle něco poškodit, někdy uhynou ( imunitní systém si s nimi poradí) ale zase jejich rozkladné zplodiny tělu vadí a člověk má specifické potíže.

A teď to nejlepší. Vyšetření na parazity jsem si doslova vydupal. Za měsíc přišel pozitivní nález. Daklší4 měsíce trvalo než se laboratorně potvrdilo že moje toxokaróza je aktivní. A teď to nejlepší ! V republice není na tyto parazity lék (ambendazol) a není ani registrovaný. Na lék již čekám tři měsíce a stále ho nemám. Dodavatel se již nějaký sehnal, ale lék ještě nedodal a pojišťovna se ještě nevyjádřila jestli lék zaplatí . Pokud ne, budu ho platit sám. Léčba na 3 týdny 10 – 20 000 Kč. Zatím si škrkavky dělají v mém těle co se jim zlíbí !!!!!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek