Avatar uživatele
Alesh

Je možné na elektrocentrálu napojit celou domácnost?

Kdybych si pořídil nějakou třífázovou elektrocentrálu cca 5 kW, něco třeba z viz http://elektro­centraly.heure­ka.cz/ . Je možné technicky, legálně a oficiálně si jí připojit k domácnosti tak, že když nepůjde proud, že bych si nahodil elektrocentrálu a dál bych vesele fungoval?
Doplňuji:
Zapomněl jsem dodat, že mi jde pochopitelně o situace, kdy u nás ve vesnici nejde proud, což se sice nestává úplně často, zato ale v posledních pár letech bylo několik vcelku dlouhých výpadků způsobených povětrnostními podmínkami. Jde mi hlavně o to, mít alespoň možnost načerpat si vodu a nějakou dobu nechat běžet lednici (zvlášť v létě), nemusím tedy mít standardní výkon, jen aby to utáhlo vodárnu a nějaké ty klasické spotřebiče, ne nutně najednou. Rozhodně mi nejde o využívání tohoto zdroje v době, kdy proud normálně jde.
Jinak jsem si myslel, že by bylo dobré udělat nějaký přepínač za jističem. Jistič, i když nejde proud vyhodit a napojit se na elektrocentrálu. Nebo jde to udělat nějak jinak, aby se nemuselo hlídat, zda-li náhodou už proud nezapnuli? A zároveň, abych tedy nedodával zpátky do sítě?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Alesh

Zajímavá 0 před 4282 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Je to možné a dělá se to běžně.
Musíš si však spočítat spotřebu všech nutných spotřebičů, k tomu + od oka 20% rezerva a teprve pak koupit centrálu. Rozvody musí být pro centrálu samozřejmě přizpůsobené (odpojení od sítě).

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
terry

Také o tom občas uvažuji. A na vesnicích lidé elektrocentrály mají.
Běžně se nenapojuje celá domácnost, ale to nejnutnější. Lednice, vařič, čerpadlo na vodárnuu, plynový kotel, nutné osvětlení atd. Myslím, že 5 kW je málo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Problém to není, je to musí připravit odborná firma, která odpojí dům od veřejné sítě. Do veřejné sítě se opravdu nesmí dodávat elektrická energie. Před připojením nového zdroje musí dojít k sfázování, aby nedošlo k dodávce jalového proudu. Dále námitka, že by elektrárny ušetřili je chybná. Naši síť máme založenou na tepelných elektrárnách a u nich nemůžeme z minuty na minutu snižovat výkon. Musí pracovat na plný výkon a proto se musí přehodit na nižší agregát. Vypnout jednu věž a zapnout druhou. To je však otázka týdne. Plynulou regujaci můžeme pouze u vodních elektráren a ty jsou pouze doplňkové.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Proč ne, jedině co by tě mohlo omezovat je její výkon a případná ekonomika provozu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

V případě vypnutí el. proudu pro nějakou poruchu výpadek je do tří dnů opraven. Třífázová centrála stojí přes 20 tisíc Kč. Benzin zvodnatí za tři měsíce. Spotřeba na hodinu provozu je 0,5 – 1 l. Když nejde lektřina, není možné čerpat ani u benziny (zpravidla). Takže je otázkou, zda je to smysluplné, pokud nebude centrála jinak využívána.
Navíc ty levnější, bez „vyhlazení“ proudu by neměly být zapojeny na elektroniku.
Jinak stačí vyhodit hlavní jistič a nebo odpojit pojistky.
Nicméně centrálu doma mám, používám ji především mimo domácnost, lze na ni připojit i PC. V případě nouze ohřeje vodu, ze studny si ji vytáhnu vědrem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

ano jde to,ale 5kW ti rozhodně nestačí.Já to mám takto udělané a mám vojenskou centrálu na podvozku a má výkon 90kW.A z heureky to nekupuj lepší je buď ta vojenská nebo jdi do speciálky.A požaduj kvaltiní,agregát není věc kterou kupuješ na rok,ta musí bejt spolelivá.

Zaojení kabely o dní zapojíš za hlavní jistič v baráku zase přes jistič,tzn že pokud vypnou proud,shodíš hlavn jistič zapneš ten od centrály a nastartuješ centrálu..Pak se musíš podívat z okna jestli proud už nahodili,pokud ano vypneš centrálu vyhodíš jistič od centrály a zapneš hlavní domovní jistič.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Aleši, je to naprosto možné, tak to funguje na vesnicích. Nenapojí se ale všechny spotřebiče, jen ty nenutnější. Pro někoho je nutný počítač, pro jiného mražák. Časem poznáte co musí být vypnuto a co zapnuto…

Natáhnete prodlužku od centrály, do ní zapojíte mražák, (co dalšího byste ještě chtěl napojit?)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal Kole

5 kW je málo.

pokud má domácnost 20 A jistič a 3 fázovou přípojku tak to je 8kW.

Dále jne potřeba zajistit, aby ta elektrocentrála nedodávala proud do sítě, protože je to trestné i když nechápu smysl (když bude v síti větší výkon od maloodběratelů, tak se může snížit výkon elektráren a ušetřit palivo).

Zákon asi psal někdo kdo nepřemýšlel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Z hlediska zákona, jak se ptáš… Tak se to dělá běžně a nevidím v tom problém. Však od toho ta elektrocentrála je. Samozřejmě jak píše kolega, tak je nutné dodržet, abys centrálou nedodával proud do sítě. Logika tam není a dneska už to mají centrály většinou ošetřené. Jinak tam ale bude problém s tím výkonem. Mrkni na pronájem elektrocentrál třeba tady: https://www.ce­.energy/cs/pro­najem-servis-prodej-zarizeni tam doporučují přímo centrály na „pohon“ celého rodinného domu. 😉

Nový příspěvek