Avatar uživatele
Gestas

Je možné udělat ciferník slunečních hodin i rychleji než tím, že každou hodinu zaznačím polohu stínu?

Zajímavá 0 před 2231 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Samozřejmě. Úhly jsou neměnné. Stačí chytit jednu hodinu a od toho pak 180 st. je kolik? No pčeci 12 hodin… Dal by se na to udělat i kalendář, ptz konec stínu bude každý den jinde. Ale to bych dělil tak po měsících.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

K Edisonovi: Jen doplním, že rafika by měla být rovnoběžná se zemskou osou (jinak bude docházet k chybným odečtům) a úhel je třeba uvažovat jako naklonění roviny rafika-polední stín po 15 stupních, kde rafika bude osou otáčení. Na zem, zeď, či cokoli jiného co má dělat povrch hodin pak pro každou hodinu zaznamenat průsečík s tou rovinou. (mno… zaznamenávání stínu po hodinách může být pro spoustu lidí rychlejší a bezpečnější variantou 😉 )

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Nemyslím, že by právě u tohoto byly úhly a roviny potřeba. Mno.. lze si to vyzkoušet na stole s lampičkou.

před 2231 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Můžeš to přepočítat 😉 a pak narýsovat podle úhloměru. Ale kvůli tomu že máme zemskou osu nakloněnou vzhledem k oběžné dráze Země kolem Slunce a protože nejsme na zemském pólu, je to všechno složitější. Nestačí Ti na zem nebo na zeď nakreslit čáry po 15°. Kvůli těmhle úhlům je to všechno poněkud zkreslené. Samozřejmě nemusíš odměřovat 15° od rafiky, ale jen pokud si to přepočítáš a spočtené úhly pak klasicky odměříš na ploše „hodin“.
Máš ještě jednu možnost jak nic nepočítat: Hodiny postavíš jako: rafičku rovnoběžnou se zemskou osou, na které bude deska (plech) kolmý k rafičce. Pak můžeš na desce jednotlivé hodiny klidně vyznačit po těch 15°.
Mrkni třeba na tyhle:
http://cz.depo­sitphotos.com/8771776­8/stock-photo-sundial-painted-over-a-wall.html

Máš pocit, že úhel mezi středem, 12 a 1 hodinou je stejný jako mezi středem, 6 a 7?

před 2231 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek