Avatar uživatele
Veronika999

Je možné založit bankovní účet dceři, které je 16 let?

Přítel má 16ti letou dceru. Její matka po rozpadu manželství nadělala spoustu dluhů, kterými zatížila i starší dceru. Chceme se tomu vyhnout v případě mladší dcery, do budoucna.. Přítel i jeho exmanželka jsou v insolvenci a otec dívky platí na dítě 3.000,– měsíčně, matka žádá o zvýšení na 6.000,–. Bylo by možné, aby byl pro tuto nezletilou založen bankovní účet, ke kterému by matka přístup neměla – aby z něho nevybírala peníze pro svou spotřebu? Matka s otcem by na tento účet posílali každý 3.000,– na dceřiny výdaje.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3086 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
setapouch

Studentské účty lze založit už od patnácti let.

K dalšímu textu se vyjadřovat nebudu, jsou zde povolanější.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Já bych to na místě otce řešila soudně
(ať bývalá manželka podá návrh na zvýšení výživného).

Váš přítel může (před podáním návrhu) dceři založit spoření, které si dcera bude moci vybrat po dovršení 18 let. Ke spoření nebude matka přístup a soud k němu
při stanovení výše výživného přihlédne. Od 18 let už bude výživné řešit s dcerou.

Šestnáctileté dívce lze samozřejmě možné založit účet. Nezdá se mi však moc pravděpodobné, že by zadlužená matka peníze na účet posílala, je možné, že by dceru i přesvědčila, že je nutné peníze od Vás vybrat…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Ja bitte.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hans51

Vámi popsaná situace se mi jeví následovně. Pokud jsou Váš přítel i jeho exmanželka v insolvenci, předpokládám, že se jedná o oddlužení.

Výživné na dítě placené Vaším přítelem náleží jen a pouze dceři, nemůže být zahrnuto do majetkové podstaty v insolvenčním řízení exmanželky ani přítele (i kdyby byl jejich úpadek řešen konkursem, natož oddlužením).

Pokud matka žádá o zvýšení na 6.000,– Kč měsíčně, pravděpodobně podá návrh na zvýšení výživného soudu. Pevně však věřím, že by to u soudu „neprošlo“, protože Váš přítel v současné době jistě nedisponuje dostatkem finančních prostředků tak, aby mohl být návrh na zvýšení výživného úspěšný.

Založení účtu lze jen doporučit, všechny banky mají zavedené zvýhodněné (oproti běžným) účty pro studenty. Přítelova dcera dostane platební kartu, bude s penězi moci disponovat bez hrozby, že by k penězům na takovém účtě uloženým měla přístup i její matka.

Spoření je také možné řešení, ale podle mého osobního názoru je vhodnější založit účet, protože předpokládám, že peníze potřebuje hned, ne až za dva roky.

Ivzez však dobře připomíná, že bude velice záležet na osobních vztazích mezi dcerou, její matkou a Vaším přítelem. Takový je bohužel život, s tím nic neuděláme.

Upravil/a: Hans51

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek