Avatar uživatele
anonym

Je možné že syrová podoba zeleniny tělu dodá víc vitamínů a minerálů než vařená či dušená? Ale!

Je možné že syrová podoba zeleniny tělu dodá víc vitamínů a minerálů než zelenina vařená či dušená či na páře, ale syrová se hůř tráví?
Někdo říká že syrová tělu nedodá také vitamíny jako vařená či dušená či na páře

Zajímavá 0 před 2448 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Některé druhy zeleniny se opravdu hůř tráví a člověk s dyspeptickými potížemi nemůže určité druhy zeleniny za syrova konzumovat (papriky, okurky, rajčara, cibuli, květák.kedlubnu atp.)
Varem se ztrácí vitamín C, minerály a jiné vit. zůstávají.
V zimě se nemá jíst syrová zelenina, vhodnější je konzumovat tepelně upravené druhy zeleniny.
Je třeba si uvědomit, že zelenina je především vláknina a nepočítá se jako jídlo.
(někteří lidé při redukci hmotnosti založí jídelníček na zelenině. Jsou v malnutrici, nehubnou, tloustnou víc).
Další „problém“ zeleniny je ten, že dnes má tak 20% živin – vitamínů a minerálů, než za dob, kdy jsme ji konzumovali jako děti, nebo naše maminky a babičky.
Dnes člověk zdravě nehnojenou zeleninou mnoho živin ze zeleniny nezíská, vlákninu ano.

K mrkvi:
Pokud z ní chceme získat provitamin A, je třeba ji tepelně upravit tzn. Na trošce oleje (tepelné zpracování a tuk je podmínkou) nastrouhanou či pokrájenou mrkev na pánvi orestovat k lehkému zahnědnutí. Takto upravená,mrkev 2× týdně pokryje dávku vit. A (provitaminem takto získaným, betakaroten), případně při doplňování deficitu a zvýšené potřebě vit. A.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Jak který druh. Třeba o mrkvi jsem četla,
že je vhodnější po tepelné úpravě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Jak která, ale!… nejlepší je lečo s klobásou, hodně klobásy..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek