Avatar uživatele
gecco

Je možné, že u nás bude vidět polární záři – vyrazíte někam pozorovat?

Anebo je vám to zhola jedno, případně nároky na cestování do míst nezasažených světelným smogem je vůči atraktivitě pozorování příliš náročné?
😉
http://techne­t.idnes.cz/po­larni-zare-nad-ceskem-0vg-/tec_vesmir.as­px?c=A170328_121346_tec_­vesmir_vse

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 12Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, pusinka50, Drap, redy, zzzzz, gagaga, marci1, Lamalam, Klaproth, anonym, hapiky před 2593 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Klaproth

Odpoveď byla označena jako užitečná

Byl jsem se podívat, chtěl jsem to fotit. Skoro nic nebylo vidět, jenom lehké náznaky nazelenalé záře nad severním obzorem. Bohužel, neměl jsem možnost vyjet někam do tmy, u nás je silný světelný smog.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Zda u nás bude či ne, těžko odhadnout. Může být viditelná všude, nebo jen na několika málo místech. Nemá to své přesně spočitatelné zákonitosti. Asi před dvanácti léty jsem ji náhodou u nás zahlédl. Byla pozorovatelná, pokud jsem se dobře díval, dva dny. Je to něco zvláštního, nevšedního a tajemného.Bohužel intenzita , tvary a ta atmosféra se u nás zřejmě nikdy nevyrovná polární záři za polárním kruhem. Myslím, že každý člověk by to měl alespoň jednou za život vidět.
Měl jsem kamaráda, velice vzdělaného člověka, autora několika knih a vždy si ho v souvislosti s polární září vybavím.Bylo mu tehdy 77 let, trochu se vzpamatoval po chemoterapii, byl pohublý, bez vlasů, bylo na něm vidět že i dost zestárl. Seděli jsme večer u ohně , povídali, dívali se na hvězdy. A on najednou z ničeho nic bez souvislosti řekl : Myslím, že bych měl alespoň ještě jednou vidět polární záři. Za měsíc odcestoval na měsíc za polární kruh.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
hapiky

Já se kvůli pracovním povinnostem musím spokojit s červánkami.

Upravil/a: hapiky

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jednu polární záři jsem u nás už viděl – ze 7. patra paneláku na Vsetíně. Nebylo to ale žádné drámo, žádné efektní drapérie, jen mírně a nestejnoměrně nasvětlená obloha. Nestojí to za to.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek