Avatar uživatele
cizrna

Je možné, že člověk vnímá realitu jinak, než ve skutečnosti je?

Existují takové ty VR Helmy s virtuální realitou. Zrakem (případně sluchem) můžu vnímat například podmořský svět, potápím se pod vodou a přitom v té „pravé“ realitě stojím pevně na zemi. Přesto, že ten podmořský svět je jen simulace, jsme vlastně na dvou místech na jednou. To slovo „pravá“ jsem dal do uvozovek, protože, co je vlastně ta pravá realita? Protože vnímám svět, tak jak mi to říká mozek, je ve skutečnosti takovej?


Jdu například na procházku do lesa. Zrakem vidí krásný strom s korunou obalenou listí. Mužů si na něj šáhnout, pomocí hmatu ho cítím. Ale může tam být ve skutečnosti něco úplně jiného? Třeba dokonale nasimulovaného?

Zajímavá 0 před 2807 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Je to nejen možné, ale jisté. Smysly dávají člověku takovou informaci o realitě, jakou potřebuje pro svůj život. Nedávají nám například žádnou informaci o elektromagne­tickém vlnění, kromě úzkého rozmezí viditelného světla. Žádnou informaci o radioaktivním záření. O magnetickém poli Země. Atd.
Kdybychom například ten tvůj hmotný strom dostatečně zvětšili (nebo sebe zmenšili), tak bychom vnímali, že je to vlastně samý prázdný prostor, jen sem tam nějaká částice.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

možné to bezpochyby je. Paranoidní schizofrenici by mohli vyprávět…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Už to moc dramatizuješ. Už první otázka ohledně barev je zajímavá. Ano pes vidí dle našeho pohledu černobíle, my barevně. Nikdo nemůže tvrdit, že to je realita, jelikož pes ji vnímá a je to pro něj reálné, my zase barevně …
No a co když je ve skutečnosti ještě nějaká barva, pokročilejší, kterou my nedokážeme vidět. Červená je taková světýlkující, ale naše oko ji vidí jen jako červenou.
Co je tedy ta realita? ČB, červená nebo a světýlkující? A co když nějaký mimozemský druh vidí vše za pomoci jedniček a nul? Prostě těžko říct.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Stačí pár piv,pár panáků kořalky a i tu největší škaredu budeš vnímat jako sexy kočku.;-)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek