Avatar uživatele
Rokio

Je normální, že nemám vůbec svědomí? Je to špatné?

Když udělám něco špatného, vůbec neslyším hlasy svého svědomí (v duchu). To ale neznamená, že žiji ve hříchu. To, jestli je něco špatné či dobré, posuzuji podle rozumu. Když udělám něco špatného, nemám špatné svědomí, ale na základě rozumu poznám, že je to špatné a poté se omluvím oběti a napravím škodu, pokud nějaká vznikla.

K dobru mě nenavádí moje svědomí, ale reakce ostatních lidí, morálka a zákon. Dělám tedy to, na co reagují dobře jiní lidé a také to, co není v rozporu s etiketou a zákonem.

Zajímavá 0 před 2935 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Svědomí navazuje na lidskou schopnost sebereflexe, tj. schopnost uvažovat o sobě samém, „podívat se“ na sebe jinýma očima než je pohled vlastního zájmu a prosazování. Proto se svědomí chápe jako podstatný příznak a atribut lidské osoby a vyžaduje si respektování ze strany druhých i společnosti (svoboda svědomí)
Svědomí u normálního člověka finguje, i když žádné hlasy neslyší.

Zdroj: wiki

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
talka

Myslím, že když jsi schopen takto uvažovat, takže to už je známka dobrého svědomí!!!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
postcd

Podle mě většina lidí svědomí má a pokud byste ho neměl, tak by to bylo nenormální.
A nerozvinuté svědomí mi přijde nedobré mít ve vztahu k druhým lidem. Asi byste nechtěl mít nad sebou nějakého tyrana, který nemá svědomí.
Na Google.cz najdete, že je možné svědomí „rozvíjet“, http://wol.jw­.org/cs/wol/d/r­29/lp-b/2001800

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Už to, že sa zamýšľate nad svojim konaním, ukazuje na prítomnosť svedomia.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Možná nenazýváš věci pravými jmény. Co je svědomí? Je to určitý pocit, který si vytváříš na základě určitých projevů nějakého jednání. Neznamená, že musíš slyšet hlasy – Nejsi audio typ, ale reaguješ na reakce lidí, na to , co ti řeknou, jak se tváří a pod. Tedy dáš na okolí. Ale měl bys mít vlastní názor a postoje, protože pokud chceš být politikem, členem rady a dalším, tak tato vlastnost tě bude omezovat v tom, že budeš dělat to, co si přejí jiní a ne to, co si přeješ ty sám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek