Avatar uživatele
balbo

Je nutné mít vždy souhlas majitele k přihlášení k trvalému bydlení?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Smlouvyzdarm před 2206 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Nájemní smlouva by Ti měla stačit. Majitel by Ti neměl bránit v přihlášeno trv. bydliště a podle aktuálních zákonů k tomu pokud vím ani nemá možnost.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Podle NOZ nesmí majitel bránit nájemci přihlásit si
do pronajaté nemovitosti trvalý pobyt (nikoliv bydliště!!).

Z výše uvedeného vyplývá, že souhlas majitele
k přihlášení trvalého pobytu není potřebný.

Odlišná je situace v případě podnájmu (podnájemní smlouvy),
kdy podnájeník potřebuje k přihlášení trvalého pobytu souhlas
majitele nebo jiné oprávněné osoby.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Není. Stačí nájemní smlouva.
Je však nutné si uvědomit, že pronajímatel není povinen takovému požadavku vyhovět. Nemusí nájemní smlouvu uzavřít nebo ji prodloužit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

Nesouhlasím s odpovědí Hlady.

NOZ hovoří jasně: Majitel nemovitosti nesmí
nájemci bránit v přihlášení trvalého pobytu.

před 2206 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Možná si to vykládám špatně, ale myslím, že Hlada má pravdu – myslel to trochu jinak. Píše … není, jako že není třeba souhlasu pronajímatele, ale zároveň upozorňuje, že pokud se ho nebudete ptát, nemusí smlouvu uzavřít – prodloužit.

před 2202 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Jistě, že majitel nemusí smlouvu prodloužit, ale on by se podle mne správně ani neměl ptát, nebo by se neměl pokoušet nájemníkovi v přihlášení trvalého pobytu bránit.

Obava z exekutora neobstojí, majitel by měl mít zařízení bytu zdokumentováno a např. fotky přiložit k předávacímu protokolu. Jenže spousta majitelů ani nevyhotoví předávací protokol při začátku ani při ukončení nájmu.

Vzhledem k tomu, že se na trvalý pobyt vážou další věci → např. umístění dítěte ve školce, spádová škola apod., to je podle mne od majitelů jenom zbytečné házení klacků pod nohy nájemníkům.

A vlastně ani přesně nerozumím, proč. Kdyby majitel nechtěl byt/nemovitost pronajmout, neuzavíral by snad nájemní smlouvu.
K bydlení přece patří i možnost přihlášení trvalého pobytu. (Každý by měl být přihlášen v místě, kde skutečně bydlí. To, že se toleruje bydlení někde a trvalý pobyt jinde, je podle mne právě kvůli podbným pronajímatelům.)

před 2202 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Já vím, že máte pravdu. Ale pořád to nic nemění. Pronajímatel prostě zjistí, že nájemce si do jeho nemovitosti přihlásil pobyt… a protože si to nepřál, tak mu smlouvu prostě neprodlouží. Pak je úplně jedno co si o tom kdo myslí. Stejně tak je jedno, že to umožňuje zákon. Prodloužení se prostě nekoná a jediný kdo na to může doplatit je nájemce.

Nájmy jsou součástí soukromého práva a tak by asi stát měl co nejméně omezovat jeho smluvní volnost. Nediktovat, že si může nájemce přihlásit pobyt a naopak např. umístění ve školkách řešit jinak než dle hlášeného pobytu.

Obava z exekutora dle mého naopak může obstát už jen proto, že jsou tací, kteří nemají ani předávací protokol. Vylučovací žalobu si asi každý nespíchne sám a pokud nemá žádné doklady k „olepeným“ věcem, tak je více než pravděpodobné, že o ně přijde. Samozřejmě vím, že exekutor by se neměl řídit hlášeným pobytem, ale měl by jít tam, kde se dlužník skutečně zdržuje. Bohužel také vím, že se tak často neděje. Pokud by se tak dělo, obava z exekutora by skutečně neobstála. Bylo by totiž naprosto lhostejné kde jste přihlášeni, protože exekutor by vás měl hledat tam kde se skutečně zdržujete. A co z toho vyplývá? ..... že to prostě není tak jednoduché jak se možná zdá.

před 2200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Tak nájemní smlouva už z podstaty je takovým souhlasem. Ale co takový spolubydlící? Ten by souhlas mít už měl. Ovšem toho nájemníka, nepletu-li se, tedy pokud mu to taková smlouva umožňuje, přesněji pokud to nevylučuje. Naproti tomu trvalý pobyt tam může mít i někdo, kdo není s vlastníkem v žádném vztahu. Pak takový souhlas asi nutností je.

před 2206 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek