Avatar uživatele
Cenobita

Je náboženství dnes ještě nějak přínosné, nebo bylo jen nástrojem k ovládání lidské mysli za použití strachu?

Formy strachu, které náboženství používalo: věčné zatracení, strach z Boha (Bůh tě potrestá), aby si tě samo Peklo vzalo, budeš se škvařit v pekle, a venku bude pláč a skřípění zubů …

A je tento přístup s psychologického hlediska správný takto strašit lidi?

Zajímavá 0 před 2765 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Je velký rozdí mezi vírou ( i když třeba sdílenou se stejně věřícími lidmi například v církvi) a náboženstvím.

Víra je dobrá věc a jistě i přínosná, díky víře a důvěře se člověk učí a získává smysl života. Ale víra je soukromá věc. Křesťanská víra je navíc završená osobním vztahem s Bohem.

Náboženství už je určitý souhrn pravidel, liturgií, rituálů a pokynů pro život a toho, co násleuje, pokud je dotyčný (ne)dodržuje. Ty nemusí být vždy špatné, hrozivé apod, ale náboženství a věci, které k němu patří ale mají tu vadu, že jsou snadno zneužitelné právě jako nástroj moci. Stačí vytrhnout z kontextu to, co se politickým silám právě hodí, trochu to více zdůraznit, aby to znělo hrozivě, a aby se lidé báli udělat něco jinak, než si přeje vrchnost.
Jakmile „náboženství“ a náboženské předpisy jsou vytrhovány ze svého a zasazovány do jiného kontextu, a jakmile přasahují mimo lidi, kteří se k danému vyznání hlásí a manipulují s nimi, je to pohopitelně špatně.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Řekněme, že víra je osobní věc a náboženství je věc společenská. Ač bezvěrec, proti víře nic nemám. Nemám potřebu se někomu hrabat v osobním životě.
Skupina věřících v podobnou věc tvoří náboženství. Věřící je pochopitelně rád, když najde spřízněnou duši, protože to, že není sám, kdo v dotyčný mýtus věří, ho v té víře podporuje. Vznikne společenství lidí, kteří pěstují nějaké náboženství – soubor věroučných nápadů a všelikých zlepšováků, zejména v oblasti uctívání, morálky a politiky. Nu a každé společenství se vždycky těší přízni různých psychopatů, mocichtivých manipulátorů, chamtivců a majitelů pravdy. To vede k tomu, že z každého náboženství je více škody než užitku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Mnoho lidí věří a tatao víra jim pomáhá. Každý si vytváří vlastní obraz nebe, země, boha a pod. Dříve nebo v jiných kulturách sloužilo náboženství k ovládání a porobení lidí. Těžko říci, zda je to správné. Lidé neznali to, co dnes.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ganymede

Přesně jak jsi napsal: „nástroj strachu“..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Kdysi to k zastrašování a ovládání lidí sloužilo, přístup to jistě nebyl správný. Věřím, že to tak ještě někde i funguje. Jsem sice ateista, ale tolerantní. Pro mnoho lidí je víra v Boha silnou oporou. Co se mi ale nelíbí, jak se církev sápe po majetku v rámci restitucí, měla by se věnovat věcem duchovním a ne statkům světským. Ostatně církev (ne náboženství) vždycky sehrávala roli spíše negativní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Rozhodně to není správné. Ale všechna čest tomu/těm, co náboženství vymysleli. Byl to skvělý tah dopředu, jak manipulovat s lidmi, a ze spousty lidí udělali idioty. Dokonce i dnes, což mi vážně hlava nebere, v 21 století v tyhle smyšlené věci lidé věří.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

ač nejsem katolík, tak jsem mockrát se sborem zpíval při katolické bohoslužbě. Žádné strašení, jak to popisuješ (čili nějaké hrozby věčným zatracením a škvařením se v pekle) jsem nezaznamenal. Nespletl sis století?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Pokud je náboženství používáno k manipulaci a zastrašování, potom není vůbec přínosné. Křesťanství primárně vede k uvědomění si zodpovědnosti před Bohem za to, jak žiji a komu za život vděčím. Umožňuje člověku poznat Boha a vytvořit si k němu vztah založený na lásce a získat něco, čeho lidstvo bez Boha není schopno dosáhnout – dokonalosti. V tom ale vyvolávání strachu a cílená manipulace nemá šanci uspět.

Upravil/a: Roman71

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
talka

O existenci Boha se říká: Jestli Bůh není a člověk v něj věří – nic neztratí. Ale jestli Bůh existuje a člověk v něj nevěří – ztratí všechno! (P. Boha každý hledá, až když je mu zle!)
Dokud věda nedokáže vysvětlit původ prahmoty, z které vybuchl „velký třesk" a jakým impulzem – zbývá pouze věřit ve „stvoření všehomíra". (I Dr Grygar!) Kde se vzaly tak dokonalé přírodní zákony? (Jaký „parlament" je ustanovil?) A tak rozmanitá příroda na Zemi (od nejmenších bakterií až po největší živočichy, nádherně zbarvení tvorové pod vodou, na zemi i ve vzduchu) a celý Vesmír (nakloněná osa zemská způsobuje střídání ročních období)? Vlastně mnoho vesmírů! (A pouze na jedné malé Zemi byl stvořen Adam?) Vše vzniklo jen vývojem? (Darwinismus – kreacionismus?) Vývojem z housenky a kukly vznikne nádherný motýl? Kde se vzaly geny, instinkty, emoce … A co složitý lidský mozek – dosud nenapodobený? To, co kdysi snad stvořil Bůh, dnes pracně zkoumají vědci a určují stáří až do miliard let.„Největší záhadou je -proč vůbec cokoli existuje.„
Bůh je cosi jako permanentní všudypřítomná prapodstata světa, která mu dává smysluplný směr. Souhra okolností umožňující život je natolik jedinečná, že nemůže jít o náhodu. Evoluce je jakousi metodou stvoření.
Cicero: "Nepřijdeš na chýšku v lese, o níž bys myslel, že ji nikdo nevystavěl. Avšak na velikou budovu vesmíru bys mohl hledět, na její velikost, nádheru a harmonii a mohl bys myslet, že ji nikdo nestvořil?“ (De nat. deor. 2, 5, 16.)
Jak si představit Boha? Jako neviditelnou energii – třeba elektřinu – také ji nevidíme a stále ji používáme. Nebo třeba jako 4. (nebo další) dimenzi. (Bytost žijící ve dvojrozměrném světě stínů si nedovede představit existenci vyšších dimenzí; když ale jeden stín pozná 3.dimenzi a unikne do ní – třeba vyleze na komín – svět stínů ho nevidí, ale on jej ano. Poslední výzkumy kosmu hovoří až o jedenácti dimenzích. Multivesmír-mnohosvět.) Věříme v slunce i když nesvítí, věříme v lásku i když ji necítíme; věříme v Boha i když mlčí.

Bůh stvořil základní prvky flory a fauny (včetně člověka s mozkem/projektem k dalšímu tvoření), do kterých vložil projekt evoluce.

před 2765 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

http://jpeg.cz/i­mages/2016/09/­01/5Suba.jpg

před 2765 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No, já to vidím dost pragmaticky a cynicky. Jestli Bůh stvořil Vesmír, Zemi i přírodu, tak byl asi opilý. Země se potácí svou rotační osou dodneška. A jestli stvořil člověka k obrazu svému, pak se věru nemá čím chlubit. 🙂

před 2765 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Katka94

Ono je to totiz vse mnohem slozitejsi.
Taky jsem to videla driv jako ty a dokonce jsem krestany nenavidela. Jenze pak me jeden clovek dostal k materialum, ktere odpovedely na vsechny me otazky, jejichz neznalost ve me zpusobovala nepochopeni viry a dokonce jsem prostudovala i materialy, ktere jednoznacne prokazuji existenci Boha.
Po tom, co jsem se presvedcila, ze Buh musi existovat a ze jsem nesnasela krestany jen proto, ze jsem mela spoustu predsudku a prilis mnoho nezodpovezenych otazek, pak mi nezbyvalo, nez zacit verit. A ted jsem za to neuveritelne vdecna. Buh mi opravdu zmenil zivot a kdyz se divam zpetne, raduju se, ze je tak moudry a dal se mi poznat az ted, protoze driv jsem na to nebyla pripravena a neprijala bych to.
Na drtivou vetsinu otazek o existenci Boha, o nabozenstvi, o svete atd. Mi odpovedely prednasky Dr. Prof. Waltera Veitha. Jsou na Youtube.
Vis, dokonce i v Bibli se pise o nevestce, ktera Bude lidi svym bludnym ucenim odvadet od Boha.
Malokdo dovede milovat Boha ktery uci vecne peklo a podobne krute veci. Ale ujistuju te, takovy Buh opravdu existuje jen v mysli manipulatoru a zmanipulovanych. Nicmene to neznamena, ze neexistuje zadny Buh

před 2752 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
talka

K svému obrazu DUCHOVNÍMU.

před 2764 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek