Avatar uživatele
ReHu

Je nějaká šance, že zjistíme, kdo v malé vesnici tráví kočky? A jak to zjistit? Máte nápad?

Doplňuji:
JájsemRaibek – kočka není pes a proto dívat se z okna nebo fotopasti se míjí účinkem.

gepik – jed na hlodavce se nesype někam jen tak do prostoru. Takže to asi ne. Max by mohla sežrat orávenou myš, ale na to už to je příliš mnoho koček.

Bohemica – díky, sousedi právě svou kočku na veterině měli a ta o té otravě řekla první. Teď se ozývají další, kteří ty své postrádají.
Já osobně 2. Obě jsem si vzala z ulice, nemocné, Matýsek je vykastrovaný, na podzim byl na resekci kyčle a od té doby byl skoro pořád doma a chodi jen na krátké procházky do blízkého okolí.
Akce s trestním oznámení vypadá slibně.

badisko – s tou hospodou jsme začali, díky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: ReHu

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Andělé, johana 56, pokazdejinak, Damiana, anonym před 4032 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Při podezření na otravu je třeba kočku nechat léčit veterinářem, který určí diagnózu nebo při úhynu kočky je třeba nechat provést pitvu a laboratorní vyšetření. Pokud se prokáže otrava nebezpečným jedem z návnad v mase ap. lze podat trestní oznámení u policii na neznámého pachatele .
Hrozí totiž možnost, že návnady může omylem pozřít pes v majetku konkrétní osoby nebo dokonce dítě. Přístup a manipulace s určitými látkami a jedy je povolena jen některým oprávněným osobám i zde může prostor k šetření a postihu, pokud podezřelá osoba vlastní a používá tyto prostředky a nemá k tomu oprávnění.
O ohrožení psů píšu z toho důvodu, že pes má zpravidla majitele a nezřídka poměrně vysokou cenu , tudíž může vzniknout nemalá škoda o ohrožení dětí rizikem otravy nemusím psát. Často lze prokázat, že kočka má konkrétního majitele, který vydal nemalou částku
za léčbu, někdy mají čistokrevné kočky nemalou pořizovací cenu. To, co pro laika může vypadat jako „obyčejná“ kočka může být jedinec s pořizovací cenou
u kotěte i více než 50tis.kč (to asi nebude případ ve vaší vsi, ale mluvit se o tom může).
Často stačí v místní putyce nebo mezi sousedy vypustit fámu, že poškozený
bude požadovat šetření
policie a vymáhat způsobenou škodu (minim.za léčbu) na pachateli. Oznámení na policii bývá účinné, někdy policie takové nebezpečné jednání klasifikuje jako podezření na tr.čin všeobecného ohrožení, někdy „pouze“ majetkový delikt, často může jít o neoprávněné vniknutí na soukromý pozemek, někdy (bohužel vyjímečně) se jedná o tr.čin porušení zákonu na ochranu zvířat proti týrání.
V tomto případě jsou postihy nejméně účinné, tresty nízké a těžko prokazatelné.
Mnohdy pomůže medializace takových případů, stačí do místního regionálního periodika, na vývěsní desku OÚ, varování majitelům koček v místním rozhlase nebo oznámení v oblastní redakci zpravodajství TV. Není bez efektu ani oznámení na OVZ (okresní veterinární zařízení). Každé šetření na místě spojené s pohybem „úředních osob“ po vsi bývá účinné. Pokud máte fb nebo někdo
z mladých v příbuzenstvu obyvatel obce, lze využít facebook, mladí bývají tímto fb propojeni a může se stát, že některý z nich zná podezřelé okolnosti jednání svých rodičů nebo příbuzných nebo něco doma nebo jinde zaslechli.
Takový pachatel se nemusí obávat ani tak hrozící případné pokutě nebo jiného finančního postihu, jako spíše hrozící ostudy , která na malé vsi bývá zdrojem všeobecného rozruchu a může změnit sousedské a mezilidské vztahy.
Pokud budete chtít konkrétní kontakty nebo popis podobných konkr.událostí, napište mi vnitřní poštou.
Doplňuji:
Je to hrozné když mezi několika obyvateli se vyskytne někdo takový, kdo je podobných činů schopen. Bohužel se nejedná o vyjímečný případ. Moji známí utekli z města a vyhledali polosamotu, kde se trvale chtěli zabydlet. Chalupa byla na odlehlé louce mezi lesy, pouze s jediným dalším obydleným objektem cca 500m vzdáleném. Zažili tam peklo!

Upravil/a: anonym

4 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, beer, www, Damiana Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jedině ho vidět , ať už sám nebo za pomoci techniky. Kočky jsou ale zvyklé na vesnicích prolézt celé okolí, takže bude už jen problém zjistit kde je tráví. Může otrávené maso rozházet kdekoli

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
JájsemRaibek

Ano, šance vždycky je. Třeba se dívat celou noc z okna, kamerový systém, fotopast apod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
M.

Pokud je to tak malá vesnice a znáte se, nejspíš byste mohli vědět, kdo má kočičky rád a kdo ne. Samozřejmě s řešením toho moc nepomůže – rozhodně ne přes udání, důkazy nejsou. Tudíž jak je zmíněno již dole.. Dívat se, hlídat, kamery. Ale bohužel se kočky toulají, kde se jim zachce..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gepik

Těžko, A taky nemusí kočky trávit schválně. Třeba jen někdo nasypal jed na hlodavce a kočka sežrala otrávenou myš, potkana… Je to trávení koček?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

nezjistitelné, pokud ten, co to dělá, má vzdělání a IQ na úrovni. Už to řekl přesně gepik a jen doplním, že když se kočka krmí (většinou dnes lidé dávají miláčkům více, než je potřeba), tak potom hlodavce chytá vyloženě pro pud, zábavu a instinkt, ale už je nesní. Takže pokud na vesnici mají sousedi po stodolách a různě rozsypány ty otrávené návnady, a lidé krmí své domácí kočky, tak to potom nejvíce odnášejí ty potulné kočky, a z toho se dá také statisticky udělat jakýž takýž závěr ,)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
badisko

Tezko pokud se nekde nekomu v hospode nebo pri podobne prilezitosti nesveri…a ten dotycny dalsim a ten zase dalsimu …ostatne jak to na vesnicich casto chodi…

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
jirkajirka

Podezření je těžké. Může to být kdokoliv. Někdo komu vadí, že kočky kálejí do dětského pískoviště, rozhrabávají upravené záhonky, pletou si kuní a ježčí trus na zahradě s kočičím nebo se nad ránem mrouskají pod oknem. Je to hlavně někdo kdo ví čím kočku, psa otráví. Takzvaným jedem ať prášek nebo granule. na myši ale kočku,psa neotrávíte. Je to prostředek, který způsobuje ztrátu imunity a následné vnitřní vykrvácení. V té myši toho je tak málo, že to větším zvířatům neublíží.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Avatar uživatele
uccello

Ani to nemusí dělat v noci. Cestou z práce to dotyčný může pohodit kamkoliv za plot a nikdo ho ani nemusí vidět. To je těžký.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

myslím, že nikdo, kdo má ve vesnici kočku nebude nikam dávat jed, mohla by se otrávit i ta jeho, pokud ji nemá jen doma, takže to nejspíš dělá někdo, kdo kočku prostě nemá, u nás se zase střílí vzduchovkou do psů, můj to schytal do krku a sousedovic do ucha, u veterináře to sousedy stálo už moc peněz, měl to až vevnitř v uchu, chudák, kočky tady občas visí oběšené na stromech, hrozný!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
moje já

Vůbec nejlepší jsou milovníci zvířýtek, jež tropí všude neplechu. Volně běhající psi svých majitelů, kočka kam se podíváš.....máme doma také kočičku. Vážení – máme ji doma !! Ne, že se ráno otevřou dbeře a mazej kam chceš. Mám servis a nevím, jak zákazníkům říci, že sousedovic kocouři si jeho autíčko označkovali. Stejně tak okolí domu i vstupní dveře. Smrad, to je na zvracení. Cokoliv se vezme do rukou. Takže ruku na srdce, jestli ten váš chov miláčků neobtěžuje okolí. Jste to pak sami, kdo dělá potíže. Pak neplačte, že se tímto někdo brání, ale neschvaluji to.

Avatar uživatele
bolak

A jaký způsobem je tráví? Jako někde něco nasype, nebo přímo hází kusy jídla nacpaný nějakým prevítem přes plot nebo jak? A hlavně čím?

  1. čím?
  2. kde?
  3. kdy?
  4. kdy to začalo?

Pokud to dělá na nějakým konkrétním místě, tak to dělá třeba proto aby mu tam kočky nelezly. Pak stačí zjistit jméno majitele případně člověk kterej tam hodně tráví čas. Pokud to dělá na několika místech najednou a vy víte kde, dá se odhadnout kde bydlí. Nebo chceš profil pachatele? :) Pokud to nedělaj výrostci aby se pobavili a nemáte na vsi nějakýho mentálně vyšinutýho jedince, tak to bude nejspíš chlap, přes 50, pravděpodobně důchodce, samotář nebo člověk bez rodiny, kterej žádnou kočku mít nebude. To sem vokoukal z Kriminálky Miami.

před 4032 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek