Avatar uživatele
Altair-AC

Je nějaký zásadní rozdíl mezi dominovým efektem a řetězovou reakcí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2429 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Já...

Odpoveď byla označena jako užitečná

No jejdááá. Si piš…! Samozřejmě že je rozdíl.

Dominový efekt se šíří aritmetickou posloupností, a je tak (při jeho citaci) proto obvykle i vnímán.
Kdežto Řetězová reakce se šíří geometrickou řadou.
To jsme ale – doslova řádově – úplně jinde.

Pro ilustraci:
Prvek DOMINOVÉHO EFEKTU ovlivňuje svým působením jiný prvek (teoreticky) pouze v JEDNOM směru.
Avšak prvek ŘETĚZOVÉ REAKCE ovlivňuje svým působením VŠECHNY prvky KOLEM SEBE. Do všech stran. Je proto řádově rychlejší (samozřejmě při zachování TOTOŽNÝCH ostatních parametrů a charakteristik).
Capito?

Kdybychom měli vyrábět energii v atomovém reaktoru domino efektem (místo štěpnou řetězovou reakcí), neohřáli bychom v tý vodě ani vajíčka. Natož abychom v ní vyvinuli teplo na výrobu vysokotlaké páry pro turbíny…

Pro ilustraci 2:
Kdybys měl na stole postavenou kostku domina, a kolem ní postavený další kostky kolem dokola (a klidně i 2 řady, 3 řady, atd.), a tu uprostřed by si povalil, musely by ti začít padat najednou všechny kolem dokola. Nejdřív to kolečko v 1.linii (celé najednou), pak ve 2.linii (zase celé najednou), pak ve 3., atd., atp. Muselo by se to šířit jako kruhy na vodě.

Ale to nejde, viď…? Spadne jen další kostka ve směru před tou první, a pak další před ní, a pak zase další, a zase, a zase, atd., atp.
Capito 2?

Zdroj: Můj zdroj? ŠKOLA, MOZEK, a můj selský ROZUM…! 😉

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Altair-AC Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

V podstatě asi zásadní rozdíl není. Nějaký impuls spustí akci, ta způsobí další akci atd. Žádný rozdíl mě nenapadá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Altair: Obávám se, žes nominaci udělil předčasně a navíc ještě výrazně zjednodušené (i když obsáhlé) odpovědi. Je fakt, že jako „domino“ si zpravidla představujeme sled konkrétních akcí, zatímco pojem „řetězová reakce“ používáme téměř výlučně pro jadernou reakci. Ale popisy směru i množství jak je uvádím „Já“ 😉 jsou podle mně naprosto mimo mísu.

Např. řetězová reakce v jaderných elektrárnách se udržuje na kritické úrovni. Tzn. nově se uvolňuje právě tolik neutronů, kolik se jich pohlcuje. Žádné zvýšení (neomezenou) geometrickou řadou se zde z pochopitelných důvodů nepodporuje.

před 2428 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Já: to mě samozřejmě taky napadlo, ale zúžil sis ty pojmy jen na domino a štěpnou reakci (třeba uranu). Jenže i domino lze postavit tak, že se bude šířit geometrickou řadou a řetězová reakce nemusí být geometrickou řadou. Takže tvůj selský rozum nevzal do úvahy, že jedna kostka domina může shodit dvě kostky atd.

před 2428 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek