Avatar uživatele
anonym

Je opravdu nutné u každé otázky vkládat odkaz na zdroj, kde si tazatel může odpověď najít sám?

Jestliže do půlminuty najdu odpověď já, proč mám někoho podporovat v lenošství a naservírovat mu úplně vše pod nos. Je to přece jenom o troše šikovnosti a umění zeptat se. Navíc šedá lišta funguje naprosto úžasně, takže tady se nezorientuje snad jenom nevidomý.
Doplňuji:
Hanulko, jenže zdroj je tady také možno brát jako „tetička Wiki“, „strejda Google“ osobní zkušenosti atd. Kodex jsem četla, takže se ptám znovu. Ano? Nebo ne?
Sice mne to docela štve lenochům takhle ustupovat, ale pokud je názor většiny, že to být musí, tak se s tím začnu taky zaobírat. Ačkoliv přiznávám, že s krajní nelibostí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, terry, iceT, anonym, Illines, zzzzz, anonym před 4377 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, žádá si to kodex
cituji z něj..
Uvádějte zdroj

Je naprosto v pořádku používat on-line zdroje pro odpovídání na otázky. Pokud čerpáte z nějakého zdroje, uveďte tento zdroj a nechte uznání tomu komu patří.
Doplňuji:
znovu odpovím ano

Upravil/a: hanulka11

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj, briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Odkazy vkládám tehdy,pokud část textu okopíruju,aby dotyčný věděl,že jsem si to z prstu nevycucala.
Pokud odpovídám vlastními slovy a z vlastních zkušeností,zdroj neuvádím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Ocko,
o tomto problému se již několikrát diskutovalo. Osobně se domnívám, že vždy při vyhledávání nejde o lenochy. Kdyby tazatel vložil dotaz do lišty nebo do vyhledávače, získal by odpověď hned. Jenže …Proto uvedu odkaz na Odpovědi nebo na Google.

Jinak postupuji tak, že uvedu odkaz, abych nemusela všechno kopírovat, jindy napíši hlavní myšlenku a zmíním se, že pokračování je v odkazu. Občas mě vede k tomu i to, že nemusím odpověď stylizovat. Je poznat, když někdo odbornou odpověď okopíruje bez uvedení dkazu,, tedy jistým způsobem se chlubí cizím peřím. Několikrát jsem vložila do diskuze, že odpovídající neuvedl zdroj. Někdy se stane, že zapomene.. Odkazy jsou rovněž vhodné pro rozšíření odpovědi, případně kontrolu.

Odkazy vkládám i u těch odborných odpovědí, u nichž využijí své vědomostí, pokud jde třeba o náročnější odpověď. Odkazy vzbuzují důvěru tazatele.

Když řeknu svůj názor, odkaz není nutný. Čerpám-li z netu, považuji odkaz za samozřejmost. Někdy hledám i v anglické WIkipedii, na několika českých stránkách, ověřuji si, zda se nemýlím, formuluji odpovědi, proto uvádím obecně NET. Bohužel někdy se stane, že je ve WIkipedii chyba. Pak může další slušně upozornit a odpověď uvést na pravou míru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

vkládám odkaz z hlediska uživatele odbornější.. protože, když odpovídám na otázku třeba ze zdraví svými slovy, tak toho napíši málo..

Doplňuji:
navíc hodně uživatelů se ptá jak si mohou spočítat to a to, jak vyčistit skvrnu od toho a toho, kde si založit účet, jaká je nej banka, něco v modré liště není, proto jim dáváme odkazy na různé tabulky apod.

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ad ocko, zřejmě narážíš na nedávnou otázku, vloženou již 4× (a následné glosy), jíž uvádím v odkazu:
V zásadě má „nestorka“ hanulka pravdu ( a s ní i pochopitelně kodex).
Leč nic není v životě černobílé, takže musíš jen zemřít, vše ostatní je jen otázkou tvé osobní přiměřené volby.
Za bezmála 3 roky, se vyprofilovaly praxí, provozem a četnými zkušenostmi, určité osvědčené a vstřícné postupy, jež naplňují myšlenku Odpovědí o vzájemné výpomoci nejen z vlastních vědomostí a životních zkušeností, ale i s efektivním hledáním na těch správných serverech a se správnými klíčovými slovy.
Lenochům nemusíš pomáhat a nelibost překonávat, v podstatě se nemusíš nutit do ničeho, co by ti bylo proti strsti.
Ale už je tu značná množina „zelenáčů“, kteří ač se tváří sebevědomě, logicky jim ještě fůra dovedností prostě chybí, stejně jako mnohdy pochopení doma (někdy čas, důvěra a nejčastěji šikovný táta, který si se vším poradí).
Tak hledají radu a pomoc ve snadno dostupném virtuálním světě, kde se jich nikdo na nic nevyptává, nehraje roli ani jak vypadají a kde je relativní rovnost – dokud se neprofláknou nějakou vyloženou pitomostí nebo deformovanou morálkou či pubertálním cynismem.
Je jasné, že evidentní triviality se dají poznat, pak postačuje dát pouhé doporučení na vyhledávač.
Ale u těch dalších otázek může problém a téma zajímat i ty ostatní (mimochodem po inovaci programu je registrovaných už cca 15.400 !!).
A jmenovitě u opakovaných otázek viníci často poukazují na to, že to nenašli anebo je to jen podobné apod.
Právě proto je názornější jim doložit jejich mýlku a ostatním umožnit poučení už z docela obsáhlé databáze archivu. Leckdy jsou původní rozvážné odpovědi kvalitnější (a mívají i užitečné odkazy) než častý balast a absence originality v poslední době.
Zkus si někdy projít starší genezi a snadno seznáž tu správnou míru.
Netřeba se hned ukvapovat a být zbůhdarma naštvána.
Vždy se najde pár jedinců, co se chlubí cizím peřím, leč u specifických témat převažuje fundovanost profesionálně zpracovaných webů (odkazů) většinu toho, co jsme schopni tady amatérsky vyplodit.
Internet je obrovská platforma, kde i tady mohou potřební hledat jak se tam orientovat.
Doplňuji:
Ještě malá ukázka aktuální ilustrace výše uvedené úvahy – v tuto chvíli má jen Seznam už 800 miliónů stránek, viz níže:
http://www.no­vinky.cz/inter­net-a-pc/263764-databaze-seznamu-obsahuji-uz-700-milionu-stranek.html?ref=bo­xE

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kam-se-picha-injekce-proti-rakovine-delozniho-cipku-2

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Illines

Ocko,to se tu vede dlouho,myslim si,ze kazdy neni tak obratny na P.C.,ale je pravdou,ze moc beznych otazek se da najit,pri sebelepsi vuli.Ja kdyz nevim,tak neodpovidam ani zdrojem.Jinak je to take kus obetavosti pro druheho.Zalezi jak se to pak oceni.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Ocko trochu zjednoduším,
odpoveď píšem pre všetkých. V zmysle ‚múdremu napovedz‘ odkaz je pre každého, kto sa chce viac dozvedieť.
Leňoch a podobné čudá ma nezaujímajú.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ne je to zdechlost a línost, si najít odpověď sám, a neříkejte, že je to nezdatností, nebo neznalostí, když se dotyčný dokáže zeptat tady, tak může klidně položit i stejnou otázku do googlu a ke všemu ji nemusí obšírně rozepisovat, a hodně mě rozesměje, když někdo upozorní dotyčného, že se to tu již probíralo a přitom je to krásně vysvětleno na googlu, nebo wikipedii.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

vzpomněla jsem si na příznivce hudby, ti se ptají dost často „co je to za písničku“ nebo " kdo to zpívá" a je to tak i s filmem..
proto jim dáváme taky odkazy z YouTubu a Googlu..

před 4377 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Briketko, u Tebe to plně chápu. Písničky a hudba bez odkazu moc opsat nejdou. Ale to nejsou moje témata. Nepletu se do techniky a nepletu se ani do současné hudby. Moc se v těchto směrech neorientuju a pokládala bych si za vlastní břídiltství, kdybych začala své odpovědi psát na témata, která mi nejsou blízká. Tím neříkám, že nemám ráda současnou hudbu, ale jednoduše v ní hodně tápu.
Nicméně se budu snažit „polepšit“. Ještě jednou díky.

před 4376 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jste moc fajn holky a všem Vám moc děkuji za Vaše názory. Musím přiznat, že bráno takto( dle Vašich vyjádření – doufám, že to sem nemusím kopírovat) mají Vaše odpovědi smysl. Zvlášť děkuji Tobě Illines, opravdu občas zapomínám na to, že se s počítačem i přes svá léta umím docela slušně porvat a že mu moc často nedávám šanci, aby mi informace tajil. Byla jsem přesvědčená, že mladší generace by v tomto směru měla být podstatně dál. Zřejmě můj mylný dojem.
Takže: Ještě jednou moc děkuju a slibuji, že se polepším.

Ad Dr.Axl: Tak teď se mi to píše s obzvláštní něhou a vděčností ☺☺☺. Kvůli mně dát dohromady takové dílko, toho si opravdu ze srdce vážím. Jenom malou připomínku – nenaštvala jsem se. Já se opravdu naštvávám moc málo.
Teď mám tedy blbé období, kdy naštvaná jsem, ale proto, že už tři dny zápasím s chřipkou a s teplotami. A to bylo dnes tak krásně a já místo na zahradě seděla u doktora. No to by snad naštvalo každého, ne?
Ale konec legrácek. Beru Vaše připomínky a od doby, kdy jsem se na Odpovědi.cz zaregistrovala mám pocit, že mi chcete pomoct. Vašeho názoru si velmi vážím. Moc děkuji.

před 4377 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Někdy jsi příliš dravě zvídavá a žensky netrpělivá. A se slovy šetři, výrazy jako něha a vděčnost v takovýchto mnohoznačných souvislostech by ještě mohla probudit v leckterém citlivějším muži marné naděje až poblouznění. Pozor na to, s city si neradno zahrávat, dnes se už rozdíly stírají, ženy jsou emancipované a aktivní, zatímco muži ztrácejí dominanci a stávají se zranitelnějšími.
Replika o naštvání reagovala na tvou vlastní formulaci, že tě štve ustupovat lenochům, příště pozornšji vnímej text i náznaky mezi řádky, stejně jako já si všímám takových nuancí, žes vložila otázku do rubriky Práce a kariéra (i to by mohlo mít skrytý význam), nabízela se i jiná zařazení.
P.S. Analytický komentář byl i pro ostatní tápající, aby snáze převzali jisté zdejší vykrystalizova­né klima.

před 4377 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Rubrika se mi nabídla sama. Tak jsem si dovolila ji jenom nepřepsat.
No a teď mi řekni, jak mám na Tvou odpověď reagovat. Právě ze Tvé strany jsem očekávala pěknou „ťafku“ . A ono přišlo něco úplně jiného.
A jinak – lidi se přece mohou mít rádi i bez toho, že by se milovali, ne? Já opravdu neočekávám, že každý muž na tomto serveru je zrovna volný a že čeká právě na mne. Taky jsem ale neřekla, že jsem až natolik volná já sama. Vztahy ctím, i ty jen předpokládatelné. Neboj se, znám své meze a kdybych nemyslela svá slova ryze v jejich čisté podobě, tak bych nedala svou odpověď do diskuze.
Tvůj záměr jako poučení i pro další (mimochodem moc hezky řečeno) tápající mi neunikl.
Ještě jednou díky. Bylo to moc hezké vysvětlení i poučení.

před 4376 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Je přece jen vidět, žes ještě nová, jinak bys dávno věděla, že monopol na ženichy tu má jinší favoritka, místo dlouhých řečí, pár odkazů, budeš zírat ! (Jsem zde už půl roku virtuálně zasnouben).
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/seznamil-se-nekdo-na-tomto-serveru
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/dr-axl-zlaty-svatba-p-s-jinou-gratulaci-jsem-jako-nevidela-iv
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/uz-mate-pro-nase-dnesni-novomanzele-darek

před 4376 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek