Avatar uživatele
Danina65

Je ovoce kaki vhodné pro diabetiky?

Děkuji za odpovědi, diabetik je moje maminka, a snažím se jí zpestřit jídelníček, ale dnes je v nabídce ovoce, o kterém toho moc nevím.Tzn ne na konzumaci po kilech, ale spíš pro zajímavost.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1, gecco před 3002 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Šidlo

veľa glukózy, málo vlákniny

podľa wikipédie

takže veľmi ani nie

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Diabetik musí být i při konzumaci ovoce opatrný.
Ochutmat se však má všechno ;)
Pro našince je ideálním ovocem to, které běžně roste v našem pásmu,
bez exotiky jižního ovoce se náš organismus rád obejde. ;).

Fascinuje mne, jak se naši lidé v zimě cpou pro nás zcela nevhodnými pomeranči (hlavně pro těhulky)…
Z poznámek z přednášky lékaře:
„…Pomeranče obsahují také aromatické a éterické látky, které způsobují ochlazení.V horkých tropech a subtropech jsou žádané, ale rychlé odpaření těchto sloučenin, provázené ztrátou tepla a následným ochlazením, v našich podmínkách vede minimálně k rýmě.
Tyto látky také zhoršují průtok kapilárami a tím dochází k zhoršenému zásobování buněk živinami a na druhé straně ke zhoršenému odplavování zplodin metabolismu vznikajících
při činnosti buněk. Jejich negativní vliv zasahuje bránici, kdy dochází ke snížení její elasticity a tím k povrchnějšímu dýchání.
.....“ /.není lékař, jako lékař../

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

V malém množství ano. Je dobré. Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky. 🙂

" I když je kaki sladké ovoce, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

– Více než polovinu z jeho 15% sacharidů tvoří FRUKTÓZA, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, l=pe snášejí a snáze vstřebávají.

– Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevch, čímž diabetiky chrání před prudkým nárustem hladiny fruktózy a glukózy v krvi."
http://www.ja­nahorakova.es­tranky.cz/clan­ky/zdravi-v-prirode/kaki-hurmi---kaki.html

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

marci1: no já teda nevím, myslím si, že fruktóza má z hlediska diabetika svá pro i proti, přičemž ta „proti“ dost převažují (myšleno v porovnání s glukózou)… http://www.di­asvet.cz/fruk­toza/

Věta autorky toho textu o fruktóze je velmi problematická a částečně ji lze označit přímo za lživou.

před 3002 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek