Avatar uživatele
JájsemRaibek

Je památka zesnulých svátkem jen pro lidi, nebo i pro zvířátka?

Třeba pro zemřelé pejsky a kočičky či jiné domácí mazlíčky, které opustili tento svět a jejich majitelé na ně vzpomínají.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, gagaga, ptáč, NelieM, anonym, Agneta, gecco, Mravenec před 3096 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mravenec

Hodný páníček jistě pamatuje na svého zesnulého mazlíčka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
setapouch

Jen pro lidi, zvířata nenakupují.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ptáč

Je vhodné uctít památku mrtvých blízkých, postavit svíčku a zapálit ji. Vedle nich svíčku pro mrtvé sousedy, pro zemřelého prezidenta, vojáka, ale i kočičku a pejska, v neposlední řadě prasátka a kravičky a králíčci a kuřátka, kteří nám tak chutnali. Ale některým tu svíčku na památku nerozsvítíme. Jsou to lidé, kteří nám nějak ublížili nebo byli zlí. Některá zvířátka také nemusíme vzpomínat. Buď to maso bylo zelené a bylo nám z toho špatně, nebo jsme tu rybu nakonec pustili do Vltavy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Určitě pro všechny,jak pro lidi,tak i pro zvířátka.
Když někdo někoho měl rád,nedbá zda to byl člověk,či pes.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Awe

Je to svátek pro obchodní řetězce a výrobce dekorací… Každý kdo má nějakého zesnulého vzpomíná celoročně a né jen pouze jeden určený den

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
LordNation_1

Jen pro lidi .. Na zvířátka která nás neopustila ani v těch nejhorších chvílích nikdy nezapomeneme. 🙂 byla to nejlepší stvoření ,která nás kdy mohla potkat.

Avatar uživatele
philip2

Chtělo by to poněkud pregnantněji položit otázku, aby bylo lze s to na ni adekvátně odpovědět.

Z hlediska svátostného života Cerkve, a práva kanonického, zvíře nemá lidskou duši, nemůže být, tedy, křtěno, a proto se ani nemůže jakkoli zůčastnit svátostného života cerkve, takže jen pro lidi.

Jinak, samozřejmě, ať si každý slaví památku čeho chce, třeba drží minutu ticha za sádrového trpaslíka, kterého před pěti lety rozbilo auto, když prolétlo plotem na zahradu. Proti gustu…

před 1342 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
M i r e k

Ano, křesťanské svátky jsou jen pro lidi. Ale předchůdcem Památky zesnulých byly pohanské svátky (Samhain, Haloween) a pohané, pokud vím, nedělali tak velký rozdíl mezi lidmi a ostatní přírodou (podobně jako např. buddhisté) a v tomto duchu je určitě dobře možné vzpomenout na všechny zesnulé včetně zvířecích členů domácnosti. Komerční využití svátků bych do toho nemíchal.

Nový příspěvek