Avatar uživatele
anonym

Je podle vás lepší současná doba, nebo 80. léta?

Je podle Vás lepší současnost, nebo roky 1970, 1980 a 1990?

Zajímavá 0 před 2788 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

80ky prakticky neznám, ale 90. léta tak tam mi přišlo vše nejlepší, protože jsem byl ještě dítě a svět byl velmi pestrý a opravdový i bez všech technických vymožeností. Lidé se měli i více rádi a dělaly se mnohem častěji různé grilovačky a oslavy. Věci byly opravdové a dělané i s láskou a né tak šizené jako dnes.Také jsem nevysedával jsem u PC, protože jsem žádný neměl, ale lítal různě po venku, kde nebylo o zábavu nouze! Všude spousta dětí, ale kde jsou dnes, je mi záhadou. Vlastně není, protože sedí u PC, TV, mobilu, tabletu a život se žije hlavně online přes internetové komunikační programy a webové fóra a tak podobně.

Kdo to kdy pochopí… Kdo to kdy pochopí.. :) Pokud ví někdo, jak vrátit čas do 90.let, tak ať to okamžitě zařídí, protože lepší než tehdy to už asi nikdy nebude.

PS: Možná mluvím trochu zkresleně z nostalgie, ale proč ne. :) Lepší mít aspoň nějaký názor než žádný. :)

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Nyní chválím roky od 1970. Sice jsme tenkrát nadávali, ale žilo se lehčeji než dnes.
Stáli jsme fronty na něco (ale všelicos šlo nahradit něčím jiným), a kdo nechtěl být zrovna hogo fogo, tak se bez toho obešel. Já ani naše rodina jsme nemuseli mít oblečení z Túzu (nehledě na to, že Tuzex byl od nás 50 km daleko, tak kdo by tam jezdil), základní jídlo bylo v každém krámě, a když nebyly banány a pomeranče, tak sousedi (a my také) jsme měli přebytek jablek, hrušek apod., tak se to mezi sousedy vyměňovalo. Nepotřebovali jsme barevnou televizi (nejsem blázen, abych stál frontu třeba 2 dny), a když něco nebylo, tak když se jelo do Prahy na zájezd, tak tam se sehnalo všechno, co jsem potřeboval.
Zábava byla v hospodě na každý význačný svátek (Josef, Václav, Karel apod.), taneční zábavy 3 – 4 x do roka a na všechno byly peníze.
Dneska taneční zábavy nejsou, práce se hledá špatně, všechno je drahé, lidi nejdou už tak dohromady jako dřív, v práci se každý bojí promluvit, aby ho nevyhodili anebo aby ho jiný pracovník nebonzoval, jen aby byl lepší a vyhodili toho druhého a ne jeho.
Zkrátka horší mezilidské vztahy, protože se všechno točí jen a jen kolem peněz.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hapiky

Jako vždy platí: Jak v čem. Totalitu už bych třeba nechtěl zažít, ale naopak bych přivítal, kdyby se např. ve vlacích opět zpívalo a hrálo na kytaru, či jezdilo na levné firemní rekreace apod. Soudržnost či přátelení se lidí bylo výraznější, dnes jsou ponejvíce internetoví individualisté, egoisté, hospodští kecalové… pár sportovců, koníčkáře aby pohledal…taky proč, když si můžeme všechno koupit co?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Posuďte sami:http://tn.nova­.cz/clanek/hou­bari-pozor-novy-zakon-muze-pobyt-v-lese-poradne-prodrazit.html

tak kdy bylo líp,(demokracie a svoboda obbčana)?

Upravil/a: dědapetr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kelley

80. léta byla zvláštní. V něčem lepší (zaměstnanost, v buřtech bylo skutečně maso…) v něčem horší (cenzura, nedostatek spotřebního zboží, možnosti cestování…). S tím hraním na kytaru bych to taky neviděl tak jednoznačně růžově. Stačilo jen naznačit něco od Karla Kryla (například) a náhodou to někdo zaslechl, nastal opravdu velký problém. Z hlediska celosvětového se ovšem v té době narodilo to nejlepší z rockové a popové hudby a dodnes nebylo překonáno.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
quentos

lahny: … zato za komančů se nikdo nebál o čemkoli promluvit, že…
… ty už normálně nevíš kudy kam, tak se normálně uchyluješ ke lži…

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Byl jsem u králíkářů, hasičů, pejskařů a tam se stále nadávalo na komunisty a nikdy nikdo nikoho nebonzoval.
Pracoval jsem v Transportě v Úpici a na odpolední směnu jsme poslouchali v radiu Svobodnou Evropu (vysílala v 18 hodin)a Hlas Ameriky (vysílal ve 21 hodin).Bývalo u rádia 20– 30 chlapů a komentovali různé zprávy a nikdy nikdo nebozoval.A to mezi námi byli i chlapi co byli v KSČ a nebo i jeden mistr z dílny.
Víš, ono to bylo asi tím, že o místo ve fabrice u stroje a na směny SE NEMUSEL NIKDO BÁT, protože se na to nikdo nehrnul.
Zrovna tak traktoristi tady ve družstvu, jak nadávali v hospodě na komunisty atd.
NEZNÁM jediného dělníka, který by byl za své názory perzekuován, ale v dnešní době jsem poznal SPOUSTU lidí, kteří bonzovali jen kvůli tomu, aby je z práce vedení nepropustilo.Dneska se dělníka dělníka BOJÍ a to hlavně kvůli práci.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Na schůzích jsem komunistům dával různé otázky (proč v Chile mohou stávkovat když tam vládne diktátor a my stávkovat nemůžeme, pak jsem chtěl vědět jaký dokument vydala Charta 77 když jsme to jako dělníci měli odsoudit, chtěl jsem vědět jaký dokument vydala v Polsku Solidarita jako prohlášení k socialistickým dělníků když jsme jako dělníci museli hlasovat proti tomu, chtěl jsem znát dokument Několik vět, opět když jsme měli proti tomu hlasovat na schůzích ROH) a nikdy MNĚ ZA TO Z PRÁCE NEVYHODILI nebo mně nějak víc perzekuovali.Ano, pár měsíců se po mně vozili, chtěli abych dodržoval pracovní dobu apod. ale po dvou až třech měsícícj se to vracelo k normálu.
Děti jezdily na pionýrské tábory, já do ciziny nikam nechtěl, takže jsem od nich žádné vízum nepotřeboval a hlavně, že jsem měl práci (Ó PROČ JMSE SI TOHO NEVÁŽILI a chtěli něco víc), mohl jsem si koupit Š120 a víc jsem nechtěl.
V dnešní době si jako dělník na Fabii nevydělám (teda nevydělal, protože od srpna jsem již v důchodu) dohromady jsme jenom KVŮLI SHÁNĚNÍ PRÁCE NAJEZDIL 6000 km, což jsem za celou dobu socialismu nenajezdil kvůli nedostatkovému zboží a neprostál tolik času ve frontách na to zboží jako dneska při hledání práce a při stání na pracáku v Trutnově.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Lahny. Opravdu zajímavé! Zaměstnavatelé řeší nedostatek pracovníků zahraničními dělníky a někdo nemůže o práci zavadit. Celkově vzato, dělník bez kvalifikace to má těžké, ovšem dobrý fachman či odborník se má mnohem lépe než za Komančů.

před 2787 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek