Avatar uživatele
Rokio

Je podle vás studium práce?

moje vysvětlení: Studium je příprava na budoucí zaměstnání. Když si např. dělníci chystají suroviny, aby pak mohli něco sestrojit, tak se jedná o přípravdu materiálu, která se jím započítává do práce. Chci tím říct, že studium je také dle mého názoru součást práce.

názor mého učitele informačních technologií ze ZŠ: Škola je tvoje práce.

Jaký máte na to názor vy? Je podle vás studium synonymum práce nebo se do práce nezapočítává.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Psychotic před 2765 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Akzeret

Vzhledem k tomu, že mám zkušenosti s obojím, si dovolím tvrdit, že studium je mnohdy náročnější práce než práce jako taková :D

Svým způsobem máš asi pravdu. S názorem tvého učitele na ZŠ souhlasím. Stejně jako mají dospělí povinnosti v práci, děti mají povinnosti ve škole. A ač se rodičům mnohdy zdá probíraná látka primitivní, pro děti je to často hodně náročné – je to nová věc, se kterou se setkali třeba poprvé v životě. Takže náročností je to dle mého hodně podobné :)

Na druhou stranu brát studium gymnázia jako práci, když pak budeš pracovat jako lékař. No, nevím, nevím… Studium jako synonymum k práci rozhodně neberu :)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Psychotic

Fakticky vzato to práce (neboli cílená aktivita, využití úsilí k dosažení cíle) je, ale ne ve významu, v jakém to říká tvůj učitel. Ten totiž slovo „práce“ použil jako ekvivalent „zaměstnání“, což studium není. Práce (ve smyslu zaměstnání) se totiž vykonává za úplatu. Chápu, jak to myslel, jen ta analogie není přesná.

Pro mě ačkoli studium bezpochyby je práce, není samo o sobě k užitku společnosti, takže respekt si jím nikdo nezíská. To až využitím nabytých vědomostí a schopností ve skutečném zaměstnání.

Upravil/a: Psychotic

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Ano, v tvojom prípade by som to nazvala „finančne neplatená práca“ keď zákonné odvody za teba odvádza štát, ale tvoj „zárobok“ je vo forme získaných znalostí. Roky strávené štúdiom, príprave na budúce zamestnanie, sa započítava aj do dôchodku. Viem, že si mladý a myslieť na starobu je pre teba vzdialená budúcnosť, ale z tohto vidíš, že aj štúdium je práca.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek