Avatar uživatele
Tw!st

Je podobná doména porušování autorských práv?

Zdravím, pracuji na projektu který má doménu like4like.cz (na web se ani nedívejte, je to hotové asi z 20% a text který tam je, je slouží jako něco ve stylu Lorem ipsum „aby tam nebylo bílo“) Nicméně programátor mě upozornil že už existuje podobný zahraniční web s doménou like4like.org a že si myslí že by mohl být problém autorská práva. Co si o tom myslíte? Kdyby na tu doménu měli nějakou ochrannou známku nebo patent, neměli by to napsané v obchodních podmínkách? Bohužel pro ně, ani žádné nemají, to že nemají sepsané obchodní podmínky a terms of use už přece není můj problém, je to jejich chyba ne?

Zajímavá 0 před 2882 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hans51

Odpoveď byla označena jako užitečná

Domény nepožívají autorskoprávní ochrany. Ta náleží pouze tzv. autorskému dílu (literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam).

U internetových domén je však nutno pamatovat na povinnost nenarušovat hospodářskou soutěž. Je tedy možné, že by Vámi navrhovaná doména mohla vyvolat záměnu, tím naplní jednu ze skutkových podstat porušení hospodářské soutěže a mohlo by dojít k soudnímu sporu.

Pokud je někdo držitelem ochranné známky či patentu, mají všichni ostatní bez dalšího povinnost takové jeho právo respektovat. Nezáleží na tom, zda držitel tuto skutečnost uvádí ve svých obchodních podmínkách. Obchodní podmínky nejsou povinné, je tedy nutno odmítnout Vaše tvrzení:

„Bohužel pro ně, ani žádné (obchodní podmínky) nemají…“ Neexistence obchodních podmínek tedy není ani jejich, ani Vaše chyba 😉

Na stránkách Úřadu průmyslového vlastnictví lze najít veřejně přístupnou databázi registrovaných ochranných známek, čímž je dána možnost každého seznámit se a tím pádem nenarušovat ochrannou známku.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek