Avatar uživatele
marťa382

Je pravda, že SSSR Černobylskou havárii zlehčoval?

Jsou tady lidi, kteří si pamatují, co běželo v televizi po Černobylské havárii? (Jinak samozřejmě kdokoliv, kdo o tom něco slyšel) Já jsem slyšela, že SSSR tvrdil, že se není čeho bát atd.
Jaké to mělo důsledky pro lidi? Nevíte, kde by se daly sehnat materiály, jak se k tomu vyjadřovali?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4354 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

iste.
v prvom rade o tom nevedeli (spočiatku).
a potom tomu neverili.

a až potom jednali.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jak moc to bylo zlrhčováno nedokáži posoudit. Informace se dostávaly do světa velmi pomalu a taky neúplné. Na druhé straně nutno poznamenat, že nebyly žádné zkušenosti s haváriemi tohoto typu.
A jaká je celá pravda ? To zřejmě nevíme úplně ani ještě dnes.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?aramah Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Na informácie o havárii bolo vyhlásené prísne embargo. Teda verejnosť, či domáca aj zahraničná nič nevedela, poznali sme len mediálne útržky, prípadne tajné informácie z Civilnej obrany, ktorá potichu pripravovala plánochrany obyvateľstva pred prípadným ohrozením radioaktívnym spadom. Treba uviesť, že vedenie CO túto úlohu splnilo. Plány, materiálno-organizačné opatrenia boli pripravené.
Pre verejnosť sa to zľahčovalo, aby nevznikla panika. Vedenia cudzích štátov cez svojich diplomatických zástupcov aj rozviedky boli informované podrobnejšie. Slúži ku cti, že politické vedenie USA nezneužilo vtedajšie „oslabenie“ SSSR.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Např. Závod míru z Kyjeva

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

První to zjistil pracovník, který šel do práce ve Finsku nebo Švédsku, když při vstupu mu řvala radiace. V ČSSR (v té době) nikdo neinformoval, provalilo se to asi po týdnu, přesto média hlásily, že se nic neděje. V té době byl vélký růst hub (né větší, ale mnoho). Bližší info
http://www.go­ogle.cz/search?q=%C4%8Cer­nobylskou+hav%C3%A1ri­i&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=or­g.mozilla:cs:of­ficial&client=fi­refox-a

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

rusové se hlavně snažili to ututlat,to zaprvé a za druhé lhali,protože říkali,že únik je malý a přtiom byl nad půlkou evropy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
01Ricco

Prvních pár dní se o tom moc nevědělo (neinformovalo), jestli to následně bylo zlechčováno nedokážu posoudit, neb nejsem jaderný fyzik.
Po nějaké době se objevily informace od zejména rakouských ekologických organizací, ale podle nich by jsme už všichni měli být pod drnem.
Nepamatuji se, že by to mělo nějaké důsledky prolidi, pouze se snad připravovala distribuce jodových tablet, ale k té nakonec nedošlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MK44

Československé sdělovací prostředky se nejprve nevyjadřovaly vůbec. Prostě se nic nedělo, i když zahraniční stanice už uváděly pohyby atmosféry se zvýšenou radioaktivitou nad střední a severní Evropou. Pamatuju si, když jsem ve strácejícím se vysílání BBC na KV slyšel, že už je to tady. Byl horký, slunečný den. Pravda potom lezla po kouscích pomaleji než z chlupaté deky. Dokonce Sověti táhli zahraniční cyklisty na etapu Závodu míru do Kijeva. Ta v televizi byla. Televizní záběry vyhořelé a polozbořené elektrárny jsem viděl až po letech. Jo, a na podzim na pasekách těch václavek! Nebylo, kam šlápnout.
A materiály? Snad sjet do větší knihovny a projít si noviny z inkriminovaného období.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
trpi

ne

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek