Avatar uživatele
madcowcz

Je pravda, že byl Jan Hus britským agentem?

Tvrdí to tady agentjanhus.cz. Co myslíte?

Zajímavá 0 před 2834 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Jak se to vezme… Asi ne agentem v dnešním smyslu. Ale byl ve svém učení značně inspirován dílem Jana Viklefa, který byl Angličan a stejně jako Hus měl vážné výhrady k fungování tehdejší církve.

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Jan_Viklef

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Asi sám tušíte, že je to nesmysl, že.
Za prvé v té době neexitovala Velká Británie v dnešním smyslu slova. Tehdy se na ostrově nacházela dvě království – Anglické a Skotské, která spolu v něktrých dobách tvořila konfederaci, ale nikoliv jednotný státní útvar.
Za druhé sice Jan Hus komunikoval s Wycliffem a jeden od druhého přebírali názory, ale Wycliff nebyl představitelem tehdejších politických a náboženských názorů Anglického trůnu. K čemu by oběma theologům bylo, kdyby jeden byl agentem druhého? Oba byli tvrdě pronásledováni a víme, jak dopadli.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
MK44

Kde se to tam tvrdí? Našel jsem jen ukázku z jakési beletrie na historickém pozadí (Dopis z Yorku). V ukázce popisovaná bitva by mohla být ta u Kreščaku z roku 1346. Ta tedy nebyla roku 1344, jak se tvrdí na str. 10 ukázky. Dále se zmiňuje jakýsi vzdělaný a ambiciózní Čech studující na Sorboně, kde se r. 1355 stal rektorem. To by mohl být Adalbert Ranconis de Ericinio neboli Vojtěch Raňkův z Ježova, filosof, teolog a kazatel, který nazval Karla IV. otcem vlasti. Cestoval mezi Prahou, Paříží, Avignonem a Oxfordem, byl papežským správcem, byl ovlivněn Viklefem, měl spory s různými mocipány, byl obviněn z kacířství – tedy příhodná osoba pro napínavý román. Jan Hus se narodil kolem roku 1360 a bakalářem se stal na pražské universitě r. 1393. Jinak viz kolegyně Nuk nuk (až na tu konfederaci a komunikaci mezi Viklefem a Husem). Britským agentem nemohl být ani Adalbert ani Hus, neboť keltští Britové už neexistovali a Velká Británie ještě neexistovala. Agentem Adalbert mohl(!) být kde koho. Jak se píše v ukázce: Bude to největší tajemství Anglie.

(Údaje jsem ověřoval jen na Wikipedii)

Upravil/a: MK44

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Typická práce sovětské kontrarozvědky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ano, byl to tajný agent 005 a pil svěcenou vodu s ledem, ale nemíchal!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek