Avatar uživatele
michalds

Je pravda, že jakýkoli lék zatěžuje organismus?

Slyšel jsem výrok, „že léky, to je chemie“ a prý trochu zanáší organismus i ten, který má v příbalových informacích udáno: bez vedlejších účinků.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2186 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Chemie je v důsledku všechno. I voda je chemická sloučenina, žejo. Z podstaty věci jsou všechny látky toxické. Jde jen o množství a dobu působení – expozice.

Vedlejší účinky, to je ale pojem o něčem jiném, ale zase jde o expozici. Vedlejší účinky jsou účinky jiné, než očekávané. A že by něco bylo absolutně bez nich? O tom bych silně pochyboval. Jde zase jen o množství (podíl) subjektů, u kterých se takové účinky projeví. A to záleží na subjektivních dispozicích.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Léky jsou určeny k příznivému ovlivňování zdraví lidí. Pro mnoho lidí znamená i záchranu života. Kolik lidí by dnes asi zemřelo bez léků?
Spíše bychom neměli zavírat oči před zbytečným nadužíváním chemických léků. Každá chemická látka, zatěžuje naší obranyschopnost už jen tím, že její detoxikace a vyloučení nás stojí dosti energie. Otec všech lékařů, moudrý Hippokrates, zdůrazňoval, že nemocného nesmíme oslabovat (nihil nocere). Lékaři nemocným nesmí škodit. 🙂
Net

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Ano, je pravda, že jakýkoliv lék do jisté míry zatěžuje organismus. I když lék nepůsobí žádné negativní vedlejší účinky, jeho metabolizace v těle stále zatěžuje určité orgány, zejména játra a ledviny, které mohou muset pracovat více, aby lék vyloučily z těla.

Přesto to neznamená, že by léky byly automaticky škodlivé. Mnoho léků má významné prospěšné účinky, které daleko převažují nad potenciálním zatížením, které může vyvolat jejich metabolizace. Důležité je užívat léky podle pokynů lékaře a farmaceuta a nezneužívat je.

Co se týče výroku „léky, to je chemie“, je to pravda, ale také voda a vzduch, které denně konzumujeme, jsou „chemie“. Sama chemie není špatná nebo dobrá, záleží na tom, jak je použita.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek