Avatar uživatele
Dismas

Je pravda, že první Den země byl oslavou 100. Leninových narozenin pořádanou mladými levičáky?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2915 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Záleží na úhlu pohledu. Jako to bývá, informace se různí.

První Den Země se měl slavit dne 21. března 1970, Vymyslel John McConnell, novinový vydavatel a aktivista, Den Země na konferenci UNESCO o životním prostředí v roce 1969.

Vycházel z toho, že Den Země by měla být doba rovnováhy, (jarní rovnodennost), kdy lidé bez rozdílu národnosti mají stejnou potřebu chránit zdroje Země.

http://environ­ment.about.com/od/e­arthday/a/ear­th_day_and_le­nin.htm

V r. 1969 ddšlo k ekologické havarii u pobřeží Santa Barbara,. Po různých jednáních a po důkladném zvážení bylo vybrané datum konání: inaugurační Den Země oslavit 22. dubna 1970,. Toto datum spadalo do období mezi jarními prázdninami a závěrečnými zkouškami, takže studenti mohli aktivitu podpořit.. V tento den se před 100 lety narodil i Lenin.

Byl to návrh radikálních studentů a levicově orientovaného senátora Nelsona, takže Den země se stal rovněž vzpourou proti válce ve Vietnamu a také „bojem“ proti kapitalismu volných trhů a podporou centrálního pánování.
,
V SSSR byl spojený s oslavou Leninových narozením V tento den byly v Rusku na Silbiři vysazeny stromy ve tvaru „Lenin 100 let“. Fotografie v odkazu.

V zemích soialistického tábora v souladu s Leninovými slovy o budování sciallismu pracovali lidé zadarmo – čistili ulice, budovali stavby, likvidovali odpadky v řekách, vysazovali stromy atd.
Platilo, že vše je pro společné dobro, aby se prokázalo, že „společný majetek“ je zásadní a důležitější než soukromé vlastnictví.

U nás tzv. akce Z. Více v odkazu.,

https://transla­te.google.cz/tran­slate?hl=cs&sl=­en&u=https://www­.facebook.com/no­tes/peter-konetchy/earth-day-is-a-deception-to-celebrate-lenins-birthday/1259053574­83505/&prev=se­arch

https://www.go­ogle.cz/search?q=ttps%3A­%2F%2Fwww.face­book.com%2Fno­tes%2Fpeter-konetchy%2Fearth-day-is-a-deception-to-celebrate-lenins-birthday%2F12590535­7483505%2F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&e­i=xX8sV_-OHeSk8wfRy5CwAg

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Neni to pravda, svátek byl na oslavu Změ, a nebyla to oslava Leninových narozenin , šlo zřejmě jen o náhodu.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Den_Zem%C4%9B

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek