Avatar uživatele
Rokio

Je pravda, že sanitku je možné zavolat (bez placení výjezdu) jen tehdy, pokud jsem já či někdo jiný v ohrožení života?

V případě, že by byl někdo „jen“ středně těžce až těžce zraněn nebo by byl zmrzačen, platil bych za výjezd sanitky, kterou bych danému člověka zavolal, kdyby nebyl v ohrožení života?

A zaplatil bych také sanitku, pokud bych danou situaci správně neodhadl, tzn. někdo by podle mě jevil známky vážného poškození zdraví (např. by omdlel), já bych zavolal sanitku a tomu člověku by se nic nestalo?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Drap, marci1, jirka F před 2408 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Neni to pravda. I úraz, bezvědomí a podobně je lépe když ošetří profesionálové. Neznamená to však že si zavoláš sanitku k odřenému kolenu.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Záchrannou službu mohou lidé volat, i když nejde o bezprostřední ohrožení života. Volejte vždy, pokud jste svědky náhlého a neočekávaného zhoršení zdravotního stavu pacienta, závažného úrazu nebo děje, který zřejmě bude mít za následek úraz nebo jiné poškození zdraví. Volejte i tehdy, pokud si třeba i jen nejste jisti, zda se o takový stav nejedná. Dispečer záchranné služby, kvalifikovaný zdravotník, vám pomůže situaci posoudit a najít optimální řešení.
V odkazu je názorně popsáno kdy a jak volat ZS:
https://www.zachran­nasluzba.cz/pro­pacienty/jakvo­lat.htm
🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Věřím , žeže když konkrétně ty si ji zavoláš právě teď, tak to oficiálně projde a nebude považováno za marnej výjezd. Je ovšem potřeba vyzkoušet v praxi ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Ještě nikdy nikdo neplatil sanitku za odvoz do nemocnice, i kdyby to byl planý poplach. Náš právní řád toto neumožňuje.
Jsou případy, kdy k jednomu pacientovi vyjížděla sanitka 160× za rok. Známý případ, ani jednou nemusel platit ani korunu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek