Avatar uživatele
MirKop

Je pravda, že se často vybírá herec pro dabování podle podobného vzhledu?

Někde jsem to četla, že někoho dabuje herec, který mu je podobný (teda aspoň u českého dabingu). Je to pravda?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3139 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Občas ano. Dovite se v odkazu mnohem víc – „Chraň svou profesi. Režie“

"Režisér se musí s filmem nejprve detailně seznámit a obsadit herce. Navrhuje ke každé roli i alternativní obsazení, pokud není jeho favorit k dispozici. Ví o díle nejvíce a nese za něj odpovědnost, proto by měl také mít poslední slovo.

Při výběru herce se většinou prolínají tři kritéria – vzhled, tedy případná vizuální podoba s původním hercem, typ člověka – jeho nátura a projev, a hlasová poloha. Režiséři hledají shodné fyzické či povahové rysy dabéra a postavy se zřetelem na schopnosti, talent a dosavadní pracovní zkušenosti dabingového herce. Obsazují ale i kolikrát proti typu postavy a nečekaný hlas může naopak roli ozvláštnit. Protože obecně hlas stárne pomaleji než fyzické tělo, mohou o deset patnáct let staršímu dabérovi svěřit mladší role. Je pak ale třeba ohlídat, aby třicetiletá herečka s jemným hlasem autenticky zahrála dvacetiletou dívku s patřičnou naivitou, protože v jejím projevu je již znát jiná životní zkušenost. atd. "

http://www.chran­svouprofesi.cz/#!re­zie/c1h96

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Je možné, že se to vybírá tak, aby dabér seděl alespoň „typově,“ myslím si třeba, že typově podobný je Martin Stránský a Hugh Laurie – Dr. House. Nebo třeba Filipovský/de Funès, zvlášť v pokročilejším věku de Funèse. Někdy ale nesedí ani typ a dokonce ani věk, ale sedí hlas 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

je to tak ..proto kupříkladu Aťka Janoušková dabuje včelku Máju, atd.
http://img.bles­k.cz/img/1/nor­mal620/1290365-img-atka-janouskova-vcelka-maja.jpg

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nemusí byť ani tak fyzicky podobný, ale skôr hlasovo a schopnosťou herecky byť charakterovo „duplikát originálu“. Najvýraznejšie je to pri speve, pokiaľ spievajúci herec (herečka) sú dabovaní profesionálnym spevákom.
Je to podobné ako dublér, alebo priamo kaskadér zaskakujúci za herca. Tu je zas dôležitá fyzická podobnosť. Predstavte si, že by napríklad Zdeněk Srstka ako kaskadér zaskakoval za Filipovského… to by ste určite zbadali hneď.
V prípade dabovania Funesa Filipovským naozaj išlo o šťastnú súhru, hlasu, hereckého charakteru, podobného vzrastu, životných skúseností a myslím, že aj samotných ľudských povah. Vďaka tejto symbióze Funes bol ľahko a výborne nadabovaný Filipovským.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

ne

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek