Avatar uživatele
Rokio

Je pravda, že v běžných českých rodinách oba rodiče pracují na plný úvazek a matka se k tomu stará hlavně o domácnost?

Tento názor mi řekl jeden známý, kterého nebudu jmenovat.

Podle mě je to nesmysl. Pokud by žena pracovala na plný úvazek a ještě by k tomu vykonávala většinu domácích prací, tak by se sedřela z kůže.

Dle mého názoru by muž měl pracovat na plný úvazek a vykonávat chlapské domácí práce (např. výměna žárovky, oprava kohoutku, čištění odpadu apod.), žena by měla pracoval MAXIMÁLNĚ na poloviční úvazek a vykonávat polovinu domácích prací a děti by řádně měli chodit do školy a pokud jsou větší, tak by měli pomáhat mamce s domácností.

A jaký je váš názor na toto téma? Jak to probíhá u vás a jak by to podle vás v domácnosti mělo ideálně vypadat?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 2420 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V každé domácnosti to může být jinak nastavené.

V některých rodinách se manželé dohodnou, co který bude dělat. Mělo by to být rovným dílem.

Ale myslím si, že v mnoha případech platí dělení na mužskou práci (např.. údržba) a ženskou práci.

Mezi ženské práce se počítá vaření, praní, žehlení, úklid, péče o děti atd. Takže domácnosti se žena věnuje více hodin, pokud jí nepomůže manžel.
Některé z těch prací by mohli dělat partneři společně . třeba velký úklid, nakupování, věnovat se dětem. Děti by mohly uttřít nádobí, vynést koš.
Jindy může muž také vařit a tím také ženě nechat chvíli oddechu.

Zřejmě hraje roli tradice a výchova,. Někteří muži se řídí příkladem svého otce, takže to dělají jako on. Ženy předpokládají, koho si vzaly, někdy se s tím smíří, jindy je oheň na střeše.

Znám případy, kdy muž zůstal na mateřské dovolenou, zvládá péče o dítě i všechny ostatní práce.

To, kdy žena čekala na muže s připaveným obědem či večeří, jak je vidět ve starých filmech, už dávno neplatí. Existuje přece emancipace.

Ženy také chtějí pracovat, i když zpravidla mají menší platy než muži, i když ten se stále považuje za živitele rodiny. Je to všechn individuální, ale je důležité, aby došlo k vzájemně dohodě.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Plný úvazek v zaměstnání znamená minimálně 7,5 h denně.
Pracovat na poloviční úvazek se v současnosti moc nevyplatí. Nehledě na to, že každá žena má raději nějakou ‚kačku navíc‘ pro své osobní potřeby bez zdůvodňování a doprošování se…
Domácnost obnáší nákupy, praní, vaření, úklid, žehlení, mytí nádobí, věnování se potomkům.. Vysypání koše s odpadky zvládne i pětileté dítě…
.-----------------
Jako zatím svobodný jedinec můžete mít jiný názor, ale pokud žijete s rodiči, neuškodí sledovat rozdělení pracovních aktivit rodičů v domácnosti a zjistíte, jak to funguje. Tam, kde vládne nadřazenost a dělba práce podle pohlaví, se těžko hledá soudržnost a rodinná pohoda…

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ano, je to pravda. U většiny rodin je nutné, aby pracovali oba rodiče, aby byli schopni zabezpečit základní standart rodiny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
yuko

Na výměnu žárovky chlapa opravdu nepotřebuji. Mí rodiče pracovali celý život, oba se starali o domácnost, oba vařili, zavařovali, uklízeli, stavěli, starali se o mě a mou sestru , o babičku na vozíku. Oba pracovali na plný úvazek a my dvě dcery, jsme pomáhaly se vším, co bylo třeba doma, na chatě, na zahradě, u babičky. Normální nebo ne? Ženy by určitě uvítaly práci na zkrácený úvazek, ale finanční situace jim to třeba nedovolí. Tak šup, ukliď barák, nakup za svůj inv. důchod, pak uvař něco dobrého a prostři na stůl pro celou rodinu. Můj otec uměl všechno – vařit, kutit, opravovat, stavět, zavařovat, udit, vyrobit leccos od čepice po nábytek. Z kůže se nesedŕel a mamka taky ne. Ale jsou muži, kteří si uvaři tak čaj, vajíčka nebo polívku z pytlíku. Určitě jich moc není.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Stařík2

Samozřejmě že to není pravda. V běžné české domácnosti má každý minimálně jednu služku, někdy i dvě. A pokud nemá služku, tak to dělá všechno ta žena – manželka po své robotě v práci.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Bohužel ano, je tomu tak, i když v současnosti je stále více mužů, kteří se také podílejí na domácích pracech. Chytrý a rozumný muž chápe, že pokud všechny práce v domácnosti bude vykonávat (při svém plném pracovním úvazku) žena, bude unavená, podrážděná a bude ji často večer v posteli „bolet“ hlava. 🙂 Jestliže si oba partneři domácí práce nějakým způsobem"podělí" (já udělám toto, ty ono), v pohodě vše zvládnou a mají více času pro sebe, pro děti. A jejich komunikace a sex budou v pohodě. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jakub Tlapal

Záleží, jak si to ti dva rozdělí, ale u nás to tak je 😁 . Já se starám o zahradu a o ty technické věci, jako auta, sekačku, opravu domu atd. A manželka vaří, uklízí a stará se o děti. přeci já nebudu stát u plotny nebo běhat po baráku s hadrem 😁 . Navíc máme chytrou domácnost , robotický vysavač a podobné vychytávky, které manželce dost pomáhají.

Nový příspěvek