Avatar uživatele
Gestas

Je pravda, že z většiny sprejerů z 90. let jsou v současnosti uhlazení fotříci od rodin?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Kepler, anonym, anonym před 2378 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Co čekat? Stačí si všimnout jak moc ubylo posrejovaných vlakových souprav. Vesměs byly všechny vyměněny za novější a modernější. K tomu je vše už mnohem více střeženo a monitorováno, než kdy dřív. V mládí jsem zkoušel sprejovat, ale nechal jsem toho, protože jsem nedokázal udělat nic, co by vypadalo na stěně opravdu pěkně. Sprejerství může být i umění jako malování u malíře a pokud je prováděno někde pod mosty na starých garážích mimo vrata majitelů či na legálních stěnách pro sprejery, tak v tom nevidím problém ani dnes. Už to, ale pro většinu sprejerů z 90tých let ztrácí to kouzlo, takže se není čemu divit, že dělají to co nedělali třeba dřív kdy na rodinu kašlali a raději trávili čas se svou crew či sami se sprejem v ruce. Kdo chce sprejovat, tak sprejovat bude dál i přes rozšířený kamerový systém. Myslím si, že však to za to už nestojí nechat se chytit policii a dostat třeba zápis do trestního rejstříku či pořádně tučnou pokutu.
Ti co sprejují na nové stavby a památky by měli dostat ty největší pokuty a taky veřejnoprospěš­né práce.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Všichni asi ne. Možná už nesprejují, ale existuje taková sorta grázlů, která grázly zůstane až do konce života. Myslím, že nejúčinnější forma postihu by byla nechat ty sprejery na navrácení poškozené věci do původního stavu na vlastní náklady + pokuta nejméně 20 000 Kč. A žádné 3× a dost. Uděláš to podruhé a půjdeš do lochu. To by myslím bylo dostatečně výchovné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hasič Rick

Kdyby jen sprejerů, můj táta mě vždy okřikoval a trestal za nehorázné kraviny a sám byl v 90. letech u brněnských chuligánů, poslouchal Orlík, Conflict apod., dokonce byl i na policii s jeho kamarády z klanu, ale vyšel z toho naštěstí čistý a pak toho nechal. Kdyby mi to neřekl strýc – manžel jeho sestry, který je jeho dlouholetý kamarád z tehdejšího ultras, nikdy bych to do něho neřekl 😁.

Myslím, že ta chytřejší část někdejších sprejerů, vandalů, skinů a jiných jsou dnes tak „uhlazení“, protože sami ví, do čeho tehdy spadli a nechtějí být špatným vzorem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Řekla bych, že ano.
Přičtěte k 17… letům 20 → mezi ± čtyřicátníky už moc sprejerů nenajdete.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Kepler: Souhlas, ale s tím, že by vzniklo více legálních stěn pro ně, protože v tomhle směru se jim nevychází zrovna vstříc. Myslím, že by se to dalo i vyjednat. Sprejeři s majiteli a policií se vzájemně domluvit na legální ploše. Třeba 90 případů řekne ne a 10 ano s drobnými poplatky měsíčně.

před 2378 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Souhlasím, možná těch legálních ploch je opravdu málo. Jednu jsem viděl a žasnul jsem nad tou výtvarnou úrovní. Bohužel takových sprejerů je málo.

před 2378 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek