Avatar uživatele
marci1

Je pro notebook šetrnější uvedení do „spánku“, nebo „hibernace“?

Názory se různí. Zajímal by mě váš názor. 🙂

Zajímavá 0 před 2461 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Přijde na to. Záleží na tom, jak často ho budete „budit“ a pokračovat v práci. Pokud se k rozdělanému hodláte vrátit už za chvíli, je lepší spánek (počítač/notebook se v tomto modu nevypíná) – a naopak (při hibernaci se vypíná a šetří tím energii).

Zdroj: https://www.how­togeek.com/102897/­whats-the-difference-between-sleep-and-hibernate-in-windows/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cynique

Přesně a výstižně popsané v odkazu – TIP#220

https://365ti­pu.cz/2015/08/­08/tip220-hibernace-vypnuti-uspani-jaky-je-mezi-nimi-ve-windows-rozdil-a-co-pouzivat-kdy/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Já myslel, že je to totéž. V každém případě mé tělo má radši ten spánek.

doplněno: aha, přečetl jsem si ten odkaz od Quentose. Moje win7 nic takového jako hibernace nenabízí, tak jsem to neznal. Podle mně je to zbytečná věc, v hibernaci je počítač v podstatě vypnutý a spotřeba je nula. Probouzí se relativně dlouho. Ze spánku se probouzí téměř okamžitě a nic z otevřených souborů se nezavírá a neukládá na HDD. Spořeba jen několik W. Tak k čemu to vlastně je? Těch pár wattů nestojí za to.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

hybernace: obsah operační paměti se uloží na pevný disk a počítač se zcela vypne
režim spánku: povypíná se prakticky všechno s vyjimkou napájení operačních pamětí, ty se napájí jen velmi slabým proudem, sestava se sice nevypne zcela ale běží velmi velmi úsporně, výhodou je, že není nutné v tomto režimu přesouvat obsah operační paměti na pevný disk (což je časově náročnější a pokud je tím pevným diskem disk typu SSD také se tím bohužel i snižuje jeho životnost)

osobně bych tedy doporučil upřednostňovat všemožně režim spánku s tou vyjimkou kdy opravdu víte že delší dobu počítač nepoužijete (chystáte se spát či dokonce na víkendový pobyt na chatě bez počítače) pak je vhodná hybernace

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rohlik

Pokud clovek ma SSD disk a Windows 8 a novejsi, ztraci rezim spanek smysl. Je to diky vylepsene podpore SSD disku ve Windows a zaroven velke rychlosti cteni/zapisu na SSD disky.
Start PC/NTB z hybernace je tedy velmi rychly a navic jeste muzete pokracovat ihned v rozdelane praci.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

Kepler: hibernaci ti to nenabízí – nabízení hibernace lze ve Win vypnout. Zbytečná věc to není, probouzí se relativně dlouho proti spánku, ale daleko rychleji než při regulérním startu. Navíc při probuzení z hibernace jsi na tom stejně jako při probuzení z uspání – začneš tam, kde jsi skončil, třeba uprostřed napsaného slova ve Wordu. Spotřeba je několik W u tebe, u jiných to až tak pár wattů být nemusí a pokud jde o notebook, dlouhým spánkem se může vybít baterka – u hibernace ne.

před 2460 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Díky za informace. 🙂

před 2460 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek