Avatar uživatele
autacek

Je předpokladem pro jednotný národ jednotný jazyk?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap před 2262 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pohled na definici jednotného národa se změnil, jak si můžete přečíst.

"Většina současných sociologických slovníků definuje národ jako „osobité a uvědomělé kulturní a politické společenství, na jehož utváření mají největší vliv společné dějiny a společné území“

Jednotlivé národy se vymezují třemi různými hledisky – kulturou (především společný spisovný jazyk a společná dějinná zkušenost, popř. náboženství); politickou existencí (vlastní stát či autonomní status v rámci vícenárodního státu); psychologickým rozměrem (subjektivní vědomí jednotlivců o jejich příslušnosti k danému národu – národní uvědomění).

Český historik Miroslav Hroch ve svých knihách dodává, že od 20. století většina badatelů upouští od výše uvedeného charakterizování národa jako odvěké kategorie – národ podle nich nelze definovat pouze etnickými rysy (jazyk, kultura), větší důraz začal být kladen právě na subjektivní a vědomý pocit přináležitosti k národu.

To se odráží i v definici národa, o kterém Hroch říká, že „o existenci národa lze hovořit tehdy, kdy se s národem ztotožňují všichni, nebo téměř všichni, kdo přicházejí v úvahu jako jeho možní příslušníci. atd."

11.8.2017 Aleš Zpěvák

http://casopi­sargument.cz/2017/08/­11/co-je-co-narod-nacionalismus-a-narodni-identita/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Určitě ano, stačí se podívat jak málo si rozumí a jak málo jsou schopni se na něčem usnést sousedící národy hovořící odlišným jazykem a jak blízko k sobě umíme mít třeba se Slováky.

Možná tím narážíte na otázku zda je vůbec možné aby našla někdy „společnou řeč“ EU při zachování 24 úředních jazyků. Osobně si myslím že je to příliš velká překážka, díky tlumočníkům si sice porozumíme, ale skutečná soudržnost tak nikdy nemůže vzniknout. Znáte film „ztraceno v překladu“ ? Doporučuji …

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Z etnického hlediska ano, z politického hlediska ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

To lze odpovědět pouze tehdy, pokud lze nějak definovat „jednotný národ“. Jsou jednotným národem Švýcaři? Belgičani? Irové? Španělé? Kanaďani? Indové? Číňani?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Není.
Důležitější jsou společné dějiny a kultura.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Jo, jako třeba begičani (mluví vlámsky, francouzsky a anglicky tak nějak v základu)…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Jazyk nejspíš nebude hrát takovou roli jako společné zákony, zásady, morální měřítka a v neposlední řadě jednotná víra. Můžeme pocházet každý z jiného prostředí, ale životní hodnoty jsou rozhodující.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek