Avatar uživatele
hapiky

Je představivost důležitější než vědomosti?

Aneb vědomosti bez představivosti jsou málo platné?
Doplňující otázka: Vzdělání a tudíž vědomosti má každý, ať už z vysokého či základního vzdělání, představivost je jak se říká dar od Boha. Kdyby Vám obrazně řečeno měli sudičky nadělit to či ono, a mohli jste si vybrat, po čem byste šáhli?

Zajímavá 0 před 2412 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Jsou situace (nebo povolání) kdy je představivost důležitější, jindy je tomu naopak. Třeba lékaře nebo advokáta bych si raději vybírala podle jejich vědomostí, než podle jejich bujné představivosti.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Nejdůležitější je schopnost pracovat s informacemi a je analyzovat a vyvozovat závěry. Vědomosti (informace) dneska člověk získá velice rychle.
Je například k ničemu znát nazpaměť zákony. Musíte znát jejich význam a smysl a způsoby jejich aplikace. Tzn. nějaký zákon dopředu neznáte, ale když si ho přečtete, tak víte, co znamená a co je třeba dělat.
Vědomosti jsou ale taky důležité. Musíte znát základní zásady právního řádu a mít přehled o nejdůležitějších normách.
Představivost je dobrá věc. Jde vlastně o schopnost odhadu skutečnosti, případně budoucnosti. A umožní vám zaměřit svoje úsilí správným směrem.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Obojí je důležité. Představit si mohu cokoliv, auto jede snadno do kopce, bez toho, že přidávám plyn. Ale pokud nemám znalosti v oboru, nevím, co zavrhnout a co využít.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Vďaka predstavivosti je možné zvyšovať si vedomosti
a vďaka vedomostiam je možné rozvíjať predstavivosť.

Doplnenie po doplnení otázky:
Vložiť doplnenie iného typu, než je pôvodná otázka je neférové voči užívateľom, ktorí odpovedali na pôvodnú otázku.

Vedomosti nemusia byť úmerné školskému vzdelaniu. Je mnoho ľudí, ktorí majú len základné vzdelanie s vedomosťami vysokoškolských profesorov. Platí to aj naopak. Sú ľudia s vysokoľkolským vzdelaním v oblasti matematiky a vypočítať 1+1 im bez počítača robí problémy. Tu práve pomáha predstavivosť.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jak píše Lamalam. Já bych zase moc nevěřil skladateli s perfektní znalostí hudební teorie, malíři z AVU s vynikající znalostí malířských technik, ani architektovi ze stavební fakulty, pokud by nedisponovali značnou mírou fantazie a představivosti. Bez těchto předností jsou to jen plagiátoři, mazalové a stavitelé paneláků.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Není, obojí je stejně důležité.

Představivost bez znalostí i znalosti bez představosti
mají stěží poloviční (spíše nižší) využití.
Teprve společně mohou přinést užitek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Ty by sis nechal doma udělat rekonstrukci elektrorozvodů od člověka s bohatou představivostí, ale bez znalostí? Nechal by sis udělat výtvarný návrh interiéru od člověka s bohatými znalostmi, ale bez představivosti?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Moudré je mít í kvé pět,
nic neřešit, nic nevědět.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek