Avatar uživatele
mamakitt

Je půjčka už promlčená, když se 8 let nikdo neozval a když ani nám ani ručitelce žádný dopis nepřišel?

Dobrý den. Mám dotaz: asi v roce 2002 jsme si vzaly půjčku u spořitelny, přestaly jsme ji platit. Poslední urgence přišla v roce 2007 a od té doby nic. Měly jsme na to ručitelku která si teď potřebuje vyřídit úver. Dotaz zní. Je půjčka už promlčená když se 8 let nikdo neozval a ani dopis nepřišel ani nám ani ručitelce a může ručitelka zažádat o výmaz z regystru dlužníků? Děkuji za odpověď.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3077 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

K dotazu – těžko říct, záleží na formulaci smlouvy a na tom, jaké kroky (ne)podnikla ČS a.s…

Nejjednodušší bude, když ručitelka (nebo ty) požádáte o výpis z registru – http://www.cbcb­.cz/cz/sluzby-klientskeho-centra-1404041426.html , cena je 100,– (do 30 dnů) nebo 200,– (´na počkání´), případně + poštovné…
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hans51

gecco má pravdu, z dostupných informací skutečně nelze nic tvrdit na 100 %.

Jen si dovolím popsat samotnou podstatu promlčení. Uplynutí promlčecí doby automaticky neznamená zánik závazkového vztahu; nárok z něj se však stává podmíněným. V podstatě to znamená, že pokud by Vás spořitelna žalovala, máte možnost vznést námitku promlčení, tím se závazek stane nevymahatelným. Pokud však námitku nevznesete, soud k ní z úřední povinnosti nepřihlíží (ani nemůže, i kdyby chtěl, nesmí poučovat účastníky o hmotněprávních záležitostech) a jakmile nabude rozhodnutí právní moci, máte lidově řečeno smůlu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Promlčecí lhůta dluhu činí ze zákona 3 roky, pokud se smluvní strany nedohodly jinak.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Podle mne je mnohem pravděpodobnější,
že věřitel půjčku přeprodal někomu, komu
se podařilo včas získat exekuční titul a teď
vyčkává na nárůst úroku.

Do dvou let můžete Vy nebo ručitelka očekávat exekuci…

Žádný „regYstr“ neexistuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mamakitt

Jinak všem děkuji velice za odpovědi, byli užitečné. Jen by mě ještě zajímalo než půjdu za právníkem, jak dokázat že je to promlčené tak abych měla papír v ruce když spořitelna se bude bránit. Děkuji.

před 3076 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hans51

Postačí Vám tvrdit, že spořitelna žádný krok vedoucí k pozastavení nebo přerušení běhu promlčecí doby (nepřišla žádná výzva k zaplacení apod.). Poté bude na spořitelně, aby dokázala, že to není pravda (např. doručenkou).

Nebojte se, ivzez se v tomto případě mýlí (což je lidské), i v případě, kdy by svoji pohledávku za Vámi postoupila, není možné, abyste nevěděla o tom, že má někdo vůči Vám exekuční titul. Ten je vázán na právní moc a vykonatelnost rozhodnutí (rozsudek soudu, platební rozkaz, rozhodčí nález…). Tyto vlastnosti však mohou nastoupit až po splnění některých skutečností – mimo jiné doručení 😉

před 3076 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mamakitt

ivzez a vím že se registr píše z měkkým i, vám se nikdy nestalo že se překlepnete když píšete rychle? A registr bohužel existuje, říká vám něco třeba solus. A za dva roky že můžeme očekávat exekuci? To asi nééé… v pondělí jdu za právníkem a budu to řešit.

před 3076 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mamakitt

ivzez ptala jsem se na to v té spořitelně a nikomu to právě neprodali, jen to nemohli najít protože je to prý u nich ukončené ale nikdo jiný to nemá.

před 3076 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání