Avatar uživatele
led

Je referendum informácia, alebo pokyn politikom od občanov?

Je referendum len informácia politikom o tom, čo chcú občania, alebo je to rozhodnutie, ktorému sa musia politici podrobiť?
Myslím si, že je to len informácia, ktorú politici pri rozhodovaní berú do úvahy. Nemusia rozhodnúť v zmysle väčšiny referenda, pretože politik-zákonodarca koná v zmysle svojej prísahy: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ všimnite si slová:„v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ ale, čo ak jeho „vědomí a svědomí“ nesúhlasí s výsledkom referenda?

Aj keď teraz v ČR koluje otázka „zotrvať v EU, alebo vystúpiť z EU“… nepýtam sa na túto otázku, ale všeobecne v zmysle s platnými zákonmi ČR.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: led

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, johana 56, briketka10, marci1, gecco před 3023 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Referendum v ČR podle závaznosti výsledku se dělí na závazné a doporučující (konzultativní). Jestli se nemýlím, tak proběhlo jen jedno referendum o vstupu do EÚ a tomu se politici podrobili. Je mi líto, že neproběhlo referendum o rozdělení ČSSR. Že nás prostě rozdělili a nikdo se občanů Česka, Moravy, Slezska a Slovenska neptal. ☹

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

Nevěřím v žádné referendum, když se řekne, že bude
sepsáno, tak jsem zatím nikdy neviděla, že by bylo
vyhlášeno, nebo uskutečněno.

EU nemám ráda všeobecně a politice nerozumím,
Byla bych pro vystoupení z EU. protože si myslím,
že nám za chvíli zakážou dýchat a vypouštět plyn :(

Ze staršího článku, jak byly výsledky o vstupu do EU
zmanipulovány :
http://protiprou­d.parlamentni­listy.cz/duchov­ni-svet/311-pred-deseti-lety-jsme-zvesela-nastoupili-cestu-do-otroctvi-proc-asi-dnes-nikdo-nepripomina-desetilete-vyroci-referenda-o-vstupu-nasi-zeme-do-eu.htm

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dismas

Přijde na to, které referendum.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Jak kde.
Ve Švýcarsku je pokynem,
u nás vyhozené peníze…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Vykonanie referenda a jeho následky sa líšia v závislosti od konkrétnej krajiny a jej zákonných predpisov. Niektoré krajiny majú binding (záväzné) referendá, kde politici sú zákonom povinní rešpektovať a vykonávať rozhodnutie občanov. V iných krajinách sú referendá iba poradné, čo znamená, že politici majú len informáciu o vôli občanov, ale nemusia ich rešpektovať pri rozhodovaní.

V prípade Českej republiky je situácia trochu komplikovanejšia. V zmysle Ústavy ČR síce môže byť vyhlásené a vykonané referendum, avšak jeho výsledky nemajú záväzný charakter – slúžia teda len ako informácia pre politikov. Je to spôsob občanov, ako prejaviť svoje stanovisko k daným otázkam a dáva politikom lepšiu predstavu o názoroch a potrebách občanov.

Takže ak sa týka otázky, v zmysle platných zákonov ČR referendum je skôr považované za informačný nástroj do rúk politikov, nie je to však rozhodnutie, ktorému by sa politici museli nevyhnutne podriadiť. Práve naopak, je na nich, aby zvážili výsledky referenda a priniesli rozhodnutia, ktoré považujú za najlepšie pre celý národ.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek