Avatar uživatele
Kura

Je reálné chlazení celého PC minerálním olejem?

Po odpojení všech pohyblivých částí (větráčky), ponořením celého PC do minerálního oleje, vznikne komplexní chlazení PC na pokojovou teplotu?
Proč se to tedy nepoužívá normálně?

Výňatek z článku: „Minerální olej absorbuje teplo z komponent a skrz stěny akvária a hladinu jej dále předává okolnímu vzduchu. Minerální oleje nejsou elektricky vodivé, zkratu se proto rozhodně není třeba obávat. Výhodou je též možnost dlouhodobého provozu, olej se ani po delší době nezkazí. Problematický je naopak případný prodej komponent po upgradu či prostá reklamace. Komponenty totiž po vyjmutí z akvária jen stěží plně odmastíte. Samozřejmě nelze dosáhnout nižších teplot, než je teplota okolního vzduchu.“

Zajímavá 0 před 2654 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Ano, je to reálné a účinější než chlazení vzduchem. Ale jak je napsáno v článku, je to nepraktické, pokud potřebuješ s PC manipulovat.
Tu je třeba celý vlog stavby jednoho takového PC: https://www.y­outube.com/pla­ylist?list=PL8mG-RkN2uTxaG7pz3feW­GG2AwCM-W4nG

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tforro

Reálné to je. Na youtubu jsou k dohledání i nějaká videa. Dokonce je reálné chladit i destalovanou vodou.
Já jsem zkoušel chladit i přes peltierův článek, dosáhl jsem velmi nízkých teplot na procesoru při taktováním, ale pro běžný domácí provoz není ani jedna z uvedených metod chlazení vhodná. Mimochodem neznám nikoho, kdo by doma chtěl mít akvárko plný oleje. Stačí jedna rána a smradu a mastnoty se už nezbaví.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Teoreticky to není problém…
V praxi trošku ano – především by to bylo dražší, než klasické chlazení vzduchem (dovedeš si představit naplnit case kvalitním nízkoviskózním olejem?). Jednak cena oleje a druhak utěsnění case proti jeho průnikům.
Pak by bylo potřeba vyřešit drobné ´prkotiny´ (třeba co s ´vyjetým´ olejem…)…
😉
Navíc by asi nebylo možné pouhé vypnutí ventilátorků – i proudění kapaliny by bylo potřeba řešit…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet