Avatar uživatele
anonym

Je rozdíl mezi hrobařem a hrobníkem? Stači k těmto pozicím mít vystudovanou jen základní školu?

Mají rozdílnou náplň práce? Jakou?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 2825 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Hrobař a hrobník jsou synonyma, tzn. že užití záleží na kontextu. Jinak přípona -ář vyjadřuje, že dotyčný něco vykonává, zatímco -ník je název pro povolání.

Dnes je pracovní zařazení hrobník. Naproti tomu hrobař kope hroby. Ale ještě navíc expresívně vyjadřuje nechtěný úděl, zhoubce, ničitele. Např. hrobař svobody, literatury atd.

„Ještě je jeden rozdíl mezi hrobařem a hrobníkem. Když se zdrobní, znamenají úplně něco jiného: hrobařík je brouk, který zahrabává mrtvoly, zatímco hrobníček je malá popínavá rostlina, která často roste na hrobech. Existuje hrobníček bílý a hrobníček plnokvětý, ktery ma větší květy s nádechem do fialova. Hrobníčky jsou u nás však ohrožené.“
http://www.poh­rebiste.cz/stran­ky/archiv/moni­tor/2006/060715­.htm

Vzdělání není předepsané, ale je třeba zúčastnít se kurzu.

"Postavení hrobníka dnes není příliš záviděníhodné. Málokdo ovšem ví, co vše je potřeba splnit pro to, aby se hrobník stal hrobníkem. Především je to kurz v rozsahu 53 hodin v prostorách cvičného hřbitova. Tam si „student“ osvojí teorii, ale i praxi v pohřbívání. Takový absolvent, který získá rekvalifikaci je pak plnohodnotně připraven na zkoušku profesní kvalifikace. Platově je tato profese zařazena do rozmezí 4 platových tříd a náplní práce dle jednotlivých tříd je například úprava a zalévání hrobů, spolupráce při oblékání zesnulých, ukládání uren do hrobů, kopání hrobů, provádění exhumace do 10 let od uložení do hrobu atd.

Ještě za první republiky byl hrobník vážená osoba. Všichni ho potřebovali a nebyl tak považován za spodinu společnosti,“ říká Mgr. Němcová"

http://www.nuv­.cz/nsk2/povo­lani-hrobnik

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Hrobaři naší národní identiti byl Havel a Klaus, protože dříve jsme vyráběli ČESKÉ výrobky.Dneska jsme jen montovna zahraničních firem.
Hrobník je ten kdo jim vykope hrob (v případě Havla záleží kde byla uložena urna.)

před 2825 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
quentos

„identiti“?
Vykašli se na to, už ti to tady fakt nikdo nežere…

před 2825 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

A víš, že ano.
Otrokáři v této zemi nás dělníky vykořisťují na každém kroku.Už jsem sice v důchodu, ale ještě jsem dobíral výplatu za měsíc červenec a VŠICHNI JSME za dovolenou DOSTALI JEN ZÁKLADNÍ PLAT 60 Kč na hodinu, prý se nevyrobil ani jeden kus, takže nemáme nárok na plný plat.TOHLE KOMUNISTI NIKDY NEUDĚLALI, tam za dovolenou byla největší výplata, protože se platila průměrem.
A když vidím jak kapitalisti vyjebá…ají z lidmi z OKD a a jsou to i jiné firmy, které nemají na výplaty a přitom majitelé jsou MILIARDÁŘI (to v případě Bakaly), v našem případě majitel má auto v ceně několika milionů a lidem na výplaty dal jen základní minimum.
Nejméně 50 zaměstnaců firmy z které jsem nyní odešel + jejich rodinní příslušníci budou volit komunisty.Věkový průměr v této firmě je 56 let (snižují ho pouze 2 třicetileté zaměstnynkyně, 1 v osobním oddělení a 1 co vypočítává výplaty).Toto nám podnikatel udělal již v minulém roce a chlapi jsou naštvaní.Odejít nemohou, protože která firma by vzala 58leté a více leté do trvalého pracovního poměru?
Jsou to chlapi, kteří tam pracovali už za komunistů a jak říkají, MĚLI SE LÉPE NEŽ DNES.
A ŽÁDNÝ Z TĚCHTO CHLAPŮ NEMĚL ALMUŽNY JAKO DNES.Někteří si postavili rodinné domky a jezdili i v Žigulících či Ladách
A okrádat tenkrát NEMOHLI, protože ve fabrice (firmě) kde se vyrábějí ozubená kola NEBYLO CO UKRÁST, takže si na to chlapi vydělali POCTIVOU PRACÍ, akorát tenkrát se dostával od okresu POHRANIČNÍ PŘÍPLATEK NA STAVBU BARÁKU aby lidi bydleli v pohraničí a neutíkali do měst.
TO TENTO REŽIM DĚLÁ PŘESNĚ OPAČNĚ, lidi vyhání z pohraničí a žene je do měst!!!
Asi jsi ještě nepoznal, jak jsou lidi naštvaní, když se všude bude přidávat a OTROKÁŘI dělníky touto cestou ožebračují.

před 2825 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek