Avatar uživatele
Conchus

Je rozumné, abychom měli přímo voleného prezidenta?

Zajímavá 0 před 2391 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Před nedávnem byla změna. Všichni toužili přímo volit prezidenta. Teď když to je , většina jich opět chce nepřímou volbu. Každý systém má své výhody a nevýhody. Nezáleží na tom jaký je systém, ale jak volíme a to nejen prezidenta.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… ano, takto můžem nadávat sami sobě, svěřit to do rukou poslanců, dopadne to jako se všema slibama před volbama a kdovíjakýho vykuka by nám tam naservírovali … takto víme, že větší polovině (z těch co volila), vyhovuje, a to si myslím, že je v pořádku …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
orwell

Samozřejmě, jinak si tam ta parta dosadí svou loutku, která jim půjde na ruku. Pokud si toto právo necháme vzít, bude to asi na velmi dlouho. I sám velký Kalousek kdysi v tv prohlásil, že i on hlasoval pro přímou volbu prezidenta a do smrti si to bude vyčítat. A to už o něčem vypovídá! Naši milí a něžní odpůrci Zemana se s tím dodnes nesmířili a jejich reakce (tedy snůšku urážek nejhrubšího zrna) je možno si přečíst v diskuzi viz https://www.no­vinky.cz/disku­se?id=501993&ar­ticleId=/doma­ci/451509-vyzente-ho-nebo-ho-zabiju-zuril-zeman-ve-strasburku.html&sec­tionId=8
Je zajímavé, že některé slovní průjmy dehonestující Zemana, které jsou daleko za hranou slušnosti a možná i neslušnosti, nejsou mazány a vesele procházejí. Něco podobného jsem za celý dosavadní život nezažil. A to že jsme teprve na začátku masivní protizemanovské kampaně…

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mc Merkurion Nahlásit

Avatar uživatele
Pospíšil

Ano. Mám z toho radost a doufám, že tento trend bude pokračovat a bude čím dál méně politikaření a podrazů na voličích.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Je to jedna z běžně používaných možností.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Před podobnými zásadními rozhodnutími se nejprve musíme sami rozhodnout, zda v republice vůbec máme někoho s důstojností, jak ji známe z historických románů, či pohádek a teprve na základě těchto zjištění se pouštět do experimentů s projekty, jako je volba naší hlavy státu.

Můj názor je ten, že pokud třeba 10 milionů blbečků neshledá důstojnost u nikoho, pak si zaslouží diktaturu a třeba i Zeman na hrad! Pak je to už jedno. Takže máme problém a do toho všeho nám zanedlouho budou kandidovat Husákovi děti! No zeptejme se sami sebe- chci přímo volit Husákovi děti? ;)

Klaproth: Prezident je v pořádku. Jen ten špiritus…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Můžeme polemizovat, zda je to rozumné či není, ale je pravdou, že volba prezidenta republiky se koná tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva všech českých občanů nad 18 let. Občané cítí zadostiučinění, že oni sami mohou rozhodovat, kdo bude „hlavou ČR“, kdo bude jejich „zástupcem“. 🙂
Patříme k dvanácti zemím Evropské unie, které přímou volbu hlavy státu mají (Bulharsko, Finsko, Francie, Irsko, Kypr, Litva, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko). 🙂
Net

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Ano, je to rozumné..... Je to nejlepší ukázka obou stran mince zvané demokracie.

Nikdo nám ho nenutil, zvolili jsme si ho sami (myslím Zemana).

Dle průzkumů mu většina věří, byť ze sdělovacích prostředků mám často pocit, že se jedná o nějakého zločince hluboko pod úrovní Kájínka. Tady už cítím nějaký nesoulad mezi průzkumy a tím co slyším.

Bez ohledu na to co si o něm myslím, je dobré uvědomit si, že pokud chceme demokracii musíme počítat s tím, že dva idioti přehlasují jednoho Einsteina. Pokud nesouhlasíte, je třeba hledat něco jiného než demokracii. Já už jsem si na něj zvykl a vy?

U nás jsou všichni zvyklí řešit následek, ale ne příčinu. První bych se ptal proč byl zvolen právě tento prezident? Lovím v paměti a vzpomenu-li si na tu partu uchazečů v čele s knížetem, tak musím přiznat, že se vlastně zase až tolik nedivím.
Bez ohledu na to jaký je volební systém.

Stejné to v budoucnu bude s radikálními politickými stranami. Často slýcháme, že posiluje krajní pravice. Čemu se, ale divíme když dnes elita bagatelizuje strach části obyvatel z přistěhovalců, dle mého zcela oprávněný a označuje je za xenofoby či rasisty, musí počítat s tím, že takoví lidé budou v budoucnu často volit ty, kteří jim naslouchají, byť by je jinak vůbec nevolili. Je to tedy i o tom zastávat i jasné postoje. Slabí, nemastní a neslaní politici jako Sobotka..... Konec konců aktuálně se podívejte se na seznam, píšou tam o volbách „volby by vyhrála ANO“. Zatím hlasovalo 51179 respondentů, což je docela slušný vzorek populace a ČSSD má jen 3.2%. Čím myslíte, že to je? Myslím, že Sobotka jako člověk bez názoru tuto stranu poslal zcela ke dnu. Jo, já osobně myslím, že za to může ten Kašpar.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Určitě. Důkazem, že to má význam, je současná averze většiny politických stran, které vládly a vládnou od roku 89. A všechny nám naslibovaly, jak se budeme mít za 20 let líp a skutečnost je podstatně jiná.
Deficit státního rozpočtu, životní úroveň v porovnání s ostatními státy v rámci EU, ceny a stálé zdražování!
Kde jsou jejich lákavé prognózy? Proč rozprodaly a nechaly rozkrást většinu státního majetku do zahraničí a církevními restitucemi?
Prezident Zeman, jako víceméně nejvýš postavený politik (a prezident jím je, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí), s nimi „nehraje“ a dělá si politiku „svou“, „osobitou“, pro některé velmi nepříjemnou. A to jim sakra vadí!
Uznávám sice, že se na politickém vývoji od roku 89 také aktivně podílel (a ne vždy to bylo ku prospěchu) a mohl by být za to kritizován, ale je to jeden z mála, u kterého nebylo zjištěno, zatím, žádné osobní obohacování.
Takže se mi zdá, že „dělá“ politiku dle svého vědomí a svědomí, což se o ostatních tvrdit nedá.
A bohužel, zatím se nenašel jiný vhodnější kandidát, který by se mu vyrovnal, případně byl i lepší a hlavně, byl mladší. Pouze jeho věk a zdravotní stav se jeví jako jeho největší nevýhoda.
Ale zatím se zdá, že myslet mu to zatím myslí i když jeho výroky a názory někomu vadí. A zejména výše uvedeným politickým stranám.
Ale jak se říká „trefená husa nejvíc kejhá“.
Proto by tam nejraději viděli třeba p. Drahoše, který by jim problémy určitě nedělal.
To by byla, vzhledem k jeho názorovým postojům a přizpůsobivosti „trefa“.
A svým způsobem, pokud jej neláká vidina pohřbu „na lafetě“, je kandidatura p. Zemana víceméně „obětováním společnosti a občanům“.
Vždyť by mu bylo určitě líp, v klidu a bez osočování a napadání, na „jeho“ vysočině!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Přímá volba je v pořádku. Jen ten prezident…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek