Avatar uživatele
Kelt

Je rychlost padajícího tělesa v každém případě funkcí výšky?

Mám na mysli vzorec v = (2g.h) odmocnina závorky.
Co se stane v případě, že h – výška je 100 km, 100 000 km a 200 000 km. Dopadne toto těleso na Zem a co se s ním stane? Uvažujme těleso, například 5 kg železnou kouli, 5 kg wolframovou kouli ( má nejvyšší bod tání), kterou budu vyhazovat z rakety, když se dostanu do dané výšky. U té poslední výšky to vychází 63 km/s což je více než 3. kosmická rychlost, ta je tuším 16 km/s.
Jak by asi dopadnul takový experiment? Co by zbylo z koule? A z jaké výšky lze spustit kouli volným pádem, aby uvedený vzorec platil?
Děkuji.

Zajímavá 0 před 2765 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Na hmotnosti tělesa nezáleží. Na Měsíci by železná koule dopadla ve stejném okamžiku jako pampeliškové chmýří. Vzorec platí pro konstantní tíhové zrychlení a vzduchoprázdno, což by nebylo zajištěno ani v jednom případě. Čím dále od Země, tím je tíhové zrychlení menší. Rovněž by se musel započítat odpor vzduchu v nižších výškách. Koule by pravděpodobně při průletu atmosférou shořela, nebo se rozpadla na drobnější kousky. Vzorec by platil jen při spuštění koule z několikametrové výšky a to by se ještě musel zanedbat odpor vzduchu. Dokonce i na zemském povrchu g není konstantní, vyšší je na pólech, nižší na rovníku (odstředivá síla otáčející se Země).

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

h=1/2 * g * t²; v=g*t

h=1/2 * g * (v/g)²

2hg=v²

Ano uvedený vzorec skutečně popisuje rychlost volného pádu, ale nelze tento vzorec použít pro tělesa, které jsou na oběžné dráze Země a tedy vzorec neplatí pro vyšší rychlosti než je 1. kosmická rychlost.

Hmotnost ani hustota těles, které padají volným pádem nehrají roli. Ovšem pokud padají ve vakuu, v atmosféře se začne uplatňovat odpor prostředí (peříčko padá pomaleji než kovává koule).

Těleso vyhozené ze sondy na oběžné dráze nezačne padat k Zemi, ale poletí vedle sondy po oběžné dráze. Aby těleso začalo padat k Zemi je nutné ho zabrzdit, tedy mu snížit oběžnou rychlost na orbitě.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Třeba :

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakou-dobu-bude-padat-teleso-o-hmotnosti-65kg-volnym-padem-z-vysky-140m

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Záleží také na hmotnosti tělesa.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek